Home»Kult»Priča o superheroju alternative… Njega mainstream nikad nije zanimao i hvala mu zbog toga

Priča o superheroju alternative… Njega mainstream nikad nije zanimao i hvala mu zbog toga

8
Shares
Pinterest Google+
Džon Pil/Photo: Radio 6 Facebook page
Džon Pil/Photo: Radio 6 Facebook page

Džon Robert Parker Rejvenskroft rođen je 1939. u Hesvelu u Engleskoj. Naravno, mnogo je poznatiji kao Džon Pil,  disk džokej, radijski voditelj, producent i novinar koji je bio istinski superheroj alternative.

Pil je bio jedan od prvih voditelja koji je na britanskom radiju puštao psihodelični rock i progresivne rock ploče, a priznat je najvipše po tome što je promovisao umetnike brojnih žanrova, uključujući pop, dub reggae, punk rock i post-punk, elektronsku muziku, indie rock, extreme metal i britanski hip hop, koji su aksnije postali velike zvezde. Kolega DJ Pol Gambačini opisao je Pila kao “najvažnijeg čoveka u muzici tokom jedne decenije”.

MARIBORSKA ALTERNATIVA STANUJE U PEKARNI… UMETNIČKI KVART U KOJEM ZAJEDNO ŽIVE PUNK, METAL, REGGAE, EKV, TITO, ANTIFAŠIZAM I STARE KNJIGE

Pilove emisije na BBC Radiju 1 bile su poznate po redovnim “Peel session” emisijama, koje su se obično sastojale od četiri pesme koje su umetnici uživo snimali u BBC studijima i koje su često pružale prvu veliku nacionalnu pokrivenost bendovima koji će kasnije dostići veliku slavu.

Džon Pil/Photo: Radio 6 Facebook page
Džon Pil/Photo: Radio 6 Facebook page

Pil se povremeno pojavljivao na britanskoj televiziji kao jedan od voditelja Top of the Pops 1980-ih, a glasovne je komentare davao za brojne BBC programe. Postao je popularan među publikom BBC Radija 4 zbog svog programa “Home Thruts ” koji se vodio od 1990-ih, a prikazivao je neobične priče iz običnog života slušalaca.

HL INTERVJU – MILAN RAKIĆ: EVO ZAŠTO ALTERNATIVA NEMA ALTERNATIVU

Preminuo je 25. oktobra 2004. u peruanskom gradu Kusku, kada je imao 65 godina, a njegovoj sahrani, 12. novembra u Sufolku, prisustvovalo je više od hiljadu ljudi, uključujući i mnoge umetnike za koje se borio. Sahranjen je uz pratnju njegove omiljene pesme “The Teenage Kicks” grupe The Undertones. Pil je pred smrt napisao da, osim svog imena, na svom nadgrobnom spomeniku želi samo reči “Tinejdžerski snovi, tako teško pobedivi”, iz stihova “Teenage Kicks”.

Previous post

28 godina kasnije... Pearl Jam objavili live album "MTV Unplugged"

Next post

Hollywood uglavnom podržava Bajdena, ali evo koje će zvezde sigurno glasati za Trampa...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.