Home»Muzika»Proslava počinje -“Pod maskama”… Yu grupa 29. novembra u Kombank dvorani

Proslava počinje -“Pod maskama”… Yu grupa 29. novembra u Kombank dvorani

4
Shares
Pinterest Google+
Yu grupa/ Photo:AleX
Yu grupa/ Photo:AleX

Obeležavanje velikog i u regionu jedinstvenog jubileja – 50 godina postojanja, Yu Grupa počeće koncertom na svoj rođendan 29. novembra u beogradskoj Kombank dvorani.

Nastup Yu Grupe u okviru koncertnog serijala promoterske kuće Long Play “Pod maskama” biće samo uvod i mala najava za iduću godinu, kada u očekivanim redovnim zdravstvenim okolnostima naš najdugovečniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavešteni.

Yu grupa/ Photo:AleX
Yu grupa/ Photo:AleX

– Yu Grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo – kaže basista Žika Jelić.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa braćom Jelić- Žikom i gitaristom i pevačem Dragim, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednjih 25 i više godina treći stožer gitarista Petar Jelić, Yu Grupa je objavila niz značajnih albuma, od prvenca “Yu Grupa” (1973) do poslednjeg “Evo stojim tu” (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su “Crni leptir”, “Čudna šuma”, “Kosovski božuri”, “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Dunavom još šibaju vetrovi”…

– Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo. Kad se desi, kao što se desilo sa “Čudnom šumom”, sa “Leptirom”, kao što se desilo sa puno pesama sa singlova, kao “Kosovski božuri” koje sviramo i dan danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina. Možda čak i posle nas. To se pojavi kao želja svakog ko se bavi kompozitorskim radom – kaže Žika.

Yu grupa/ Photo:AleX
Yu grupa/ Photo:AleX

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed.

Na nastupu u zemunskom klubu Sinagoga 29. novembra iste godine, DJ Zoran Modli (1948-2020) je pozvao publiku da im odabere ime.

YU GRUPA SLAVI 50 GODINA, A ŽIKA I DRAGI JELIĆ KAŽU: LOŠA SU VREMENA ZA ROKENROL…

Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU grupa. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Poseban autorski i svirački doprinos i trag ostavio je gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godina svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja.

Yu grupa/ Photo:AleX
Yu grupa/ Photo:AleX

Ulaznice za koncert Yu Grupe možete da nabavite na svim prodajnim mestima Ticket Visiona i na blagajni Kombank dvoranepo cenama od 1.800, 2.200 i 2.600 dinara.

Koncerti serijala “Pod Maskama” održavaju se u skladu sa trenutnim zdravstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posetilaca, distancu, obavezno nošenje maski…

Previous post

Fanovi su besni na Šer: Potrebna si domovini - a ti ništa... Kim je naša kraljica

Next post

Premijerom filma "Beyond the night" u Jugoslovenskoj kinoteci otvoren 7. Japansko-srpski festival filma

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *