Benksi ludilo ne prestaje… Na Moneovu sliku docrtao kolica iz supermarketa, pa je prodao za 8,3 miliona evra

0
142
Oglasi
Show Me The Monet/Photo: Sotheby’s
Show Me The Monet/Photo: Sotheby’s

Benksijev rad na poznatoj slici iz doba impresionizma prodat je na aukciji za 7.5 miliona funti, što je druga najviša cena za delo britanskog uličnog umetnika, preneo je AP.

Rad “Show Me The Monet” (Pokaži mi Monea) je prodat anonimnom kupcu u Sotheby’s aukcijskoj kući u Londonu u sredu uveče, nadmašivši procenjenu vrednost koja je bila oko pet miliona funti.

Ova sudska odluka mogla bi da promeni sve… Benksi izgubio spor, firma koja štampa razglednice ima pravo da prodaje njegov rad

Na slici nastaloj 2005. godine, Benksi je dodao napuštena kolica iz supermarketa i narandžasti saobraćajni znak u obliku kupe na Moneovu sliku vodenih ljiljana u njegovoj bašti u Živerniju u Francuskoj.

Show Me The Monet/Photo: Sotheby’s
Show Me The Monet/Photo: Sotheby’s

Aleks Brančik, direktor Sotheby’s za savremenu umetnost, rekao je da je ovaj rad “jedan od najboljih koji je Benksi ikada uradio”.

Benksijevo ime nikada nije zvanično potvrđeno, a počeo je karijeru šarajući zgrade u Bristolu, da bi kasnije postao jedan od najpoznatijih savremenih umetnika.

Benksi rizikovao da razotkrije identitet, ali je imao stvarno dobar razlog…

Najpoznatija Benksijeva slika, “Delegirani parlament”, prodata je prošle godine na aukciji za 9.9 miliona funti (12.9 miliona dolara).

Delegated Parliament/Photo: Sotheby’s
Delegated Parliament/Photo: Sotheby’s

Ovog meseca njegov grafit pod nazivom “Oprostite nam na upadu na posed” prodat je za 8.3 miliona dolara u Hongkongu.

https://www.youtube.com/watch?v=kGc_fjJJzR8

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime