Home»Film»Nije teorija zavere, nego ozbiljna naučna studija: Šanse da stvarno živimo u Matrixu su 50-50

Nije teorija zavere, nego ozbiljna naučna studija: Šanse da stvarno živimo u Matrixu su 50-50

4
Shares
Pinterest Google+
Matric/Photo: printscreen
Matric/Photo: printscreen

Filmovi o Matrixu su izgleda realističniji nego što se prvobitno mislilo, jer nova studija pokazuje da postoji 50-50 šansi da zaista živimo u simulaciji.

U studiji se tvrdi da postoji 50-50 šansi da svi trenutno živimo u simulaciji, nalik onoj iz filmova The Matrix. Ova franšiza je jedna od najomiljenijih u kinematografiji, a započela je s prvim filmom 1999. čije su akcione sekvence u to vreme bile zaista napredne. Zbog njegovog uspeha, Matrix su pratili The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions, a Kijanu Rivs i Keri En Mos glumili su u sva tri filma, a njihovi likovi su u neprestanom pokušaju da se oslobode iz Matrixa.

KONAČNO OTKRIVENO ŠTA JE ONAJ ZELENI PADAJUĆI KOD U MATRIXU…

Posle skoro 20 godina, novi deo franšize, The Matrix 4, pojaviće se u decembru 2021. Rivs i Mos ponoviće svoje uloge Nea i Triniti a pridružiće im se Džada Pinket Smit, Lamber Vilson i Danijel Bernhart, koji se takođe “vraćaju” iz originalnih filmova.

Možda delom i zbog iznenađujućih događaja ove godine, povećao se i broj teprija o mogućnosti da je sve ovo što mi sada živimo zapravo – simulacija. Nedavna studija o kojoj se raspravljalo u časopisu Scientific American (putem IGN-a) ide korak dalje, sugerišući da je verovatnoća 50-50 da je to tačno. Analizu je uradio astronom Dejvid Kiping, a utemeljena je na radu Nika Bostroma iz 2003. o argumentu simulacije. Kiping se poslužio Bejsijanovom teorijom kako bi došao do svog zaključka, s tim da bi se šanse dodatno povećale ako bi se u stvarnosti izradila simulacija sa svesnim bićima. Kiping je objasnio:

Dejvid Kiping/Photo: printscreen
Dejvid Kiping/Photo: printscreen

– Dan kad izmislimo tu tehnologiju, preokreće šanse na malo bolje od 50-50 da smo stvarni, a trenutno je sigurnije nismo stvarni, prema tim proračunima. Bila bi to vrlo čudna proslava našeg genija tog dana.

Kipingova analiza zanimljiva je i iz naučne i iz zabavne perspektive. Naime, gledajući kako se teorija odvija u fikciji, filmovima i TV serijama, lakše je zamisliti u stvarnom životu.

KIJANU RIVS OTKRIO DETALJE “MATRIXA 4”: NE, NIJE PREQUEL, NE VRAĆAMO SE U PROŠLOST…

Studija takođe navodi na razmišljanje o tome kako će franšiza biti ažurirana u predstojeći film Matrix 4. Zvezda filma Nil Patrik Haris rekao je da će stil filma biti drugačiji, dok je njegov kolega Jahja Abdul-Matin II rekao da su originalni filmovi su takođe bili inovativni, nazivajući to “stvarno, stvarno vrlo inteligentnom mešavinom onoga što želimo i onoga što možda ne znamo da želimo”. Publika će tačno saznati što je “to” kad se novi film The Matrix pojavi sledeće godine.

A šta vi mislite? Da li zapravo zaista živimo u Matrixu?

HL/Izvor: screenrant.com

Previous post

Leni Kravic dizajanirao "svoj" klavir... Napraviće samo 10 komada, a "cijena je prava sitnica"

Next post

Može li Kit Ričards da bude "običan"? Pa ne, ne nikako... Gitarista Stonesa objavio spot za "Hate It When You Leave"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *