Da li znate šta to ustvari pije Aleks u “Paklenoj pomorandži” kad kaže “mleko s noževima”

0
244
Paklena pomorandža/printscreen
Paklena pomorandža/printscreen

Nevaljali Aleksov pogled, usmeren pravo na gledaoca, i noge naslonjene na sto (nagu ženu) uspele su da zauvek promene način na koji posmatramo nešto tako nevino kao što je čaša mleka.

Naravno, pričamo o “Paklenoj pomorandži” i jednom od najpoznatijih “koktela” u svetu književnosti i filma.

ČETIRI NOTE U KOJE STAJE SAV NAŠ STRAH… Da li znate zašto se jeziva melodija iz 13. veka pojavljuje u filmovima iznova i iznova…

Smeštena u ne tako daleku distopijsku budućnost, priča se vrti oko Aleksa i njegove bande “drugara” (droogs) – četvorice mladih otpadnika od društva, koji se prepuštaju uživanju u koktelima narkotika “moloko with knives” (mleko sa noževima) koje ispijaju u baru “Korova” (krava) dok duge i mračne noći uglavnom ispunjavaju “ultranasiljem” (ultraviolence).

Moloko plus je koktel koji nema recept. U filmu Stenlija Kjubrika on je kombinaciju mleka, alkohola i narkotika kakvi su, na primer, barbiturati.

Kako kaže Aleks u “Paklenoj pomorandži”, čaša ovog neobičnog napitka ljude “zaoštri i pripremi ih za malo dobrog starog ultranasilja”.

E OVO ĆE BITI ZANIMLJIVO… Stiže nastavak “Paklene pomorandže”

Srećom, postoji i komercijalna (tj. legalna) verzija ovog koktela, koja se pravi sa apsintom, likerom od anisa, bejlisom, mlekom i šećerom. Svi sastojci se promešaju sa ledom, a potom sipaju u visoke čaše za koktele.

Roman “Paklena pomorandža” Entonija Bardžisa, objavljen 1962. godine, postao je jedno od kultnih književnih dela 20. veka, pre svega zahvaljujući istoimenom filmu Stenlija Kjubrika iz 1971. Dok su ga svojevremeno optuživali za porast nasilja na ulicama Britanije i nazivali dekadentnim ostvarenjem, uticaj Kjubrikovog filma na popularnu kulturu je nemerljiv.

HL/Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime