Home»Fun»Cars & Bikes»Nije to automobil, to je legenda… Prvi “fića” sišao je s trake pre tačno 65 godina. I nikad nije napravljen u boji mleka tik pre nego što proključa…

Nije to automobil, to je legenda… Prvi “fića” sišao je s trake pre tačno 65 godina. I nikad nije napravljen u boji mleka tik pre nego što proključa…

4
Shares
Pinterest Google+
Zastava 750/Photo: Zastava promo
Zastava 750/Photo: Zastava promo

Prvi “fića” izašao je sa proizvodnih traka Zastave u Kragujevcu 18. oktobra 1955, a imao je 767 kubika i 29 KS.

Čuvene borosane zamenjene su sandalama, a umesto crvenih kioska za viršle svuda po gradu odavno su “fast fudovi”. Nema više pantalona zvoncara, kragni na špic, niti sindikalnih odlazaka na more. U prošlosti su ostale metalne papilotne i ulice koje mirišu na “brion”, a samoposluge sa metalnim rafovima sada su hipermarketi.

Ali on nikada nije zaboravljen. I dalje ima svoje obožavaoce – ljude koji se kunu da je bio najbolji. Ne, nije Tito.

Reč je o najpopularnijem jugoslovenskom automobilu, legendarnom “fići”.

“Fića” se proizvodio od 1955. do 1984. godine, po licenci italijanskog Fiata a tih prvih vozila gotovo da više nema. Pojavio se u trenutku kada je počelo podizanje životnog standarda u državi i bilo je to prvo vozilo koje je sebi mogao da priušti običan građanin.

INSTALIRAJTE APLIKACIJU HEADLINER I NAJNOVIJE VESTI IZ SVETA ROKENROLA I URBANE KULTURE
BIĆE SAMO NA KLIK OD VAS

Pojava “fiće” na našem tržištu napravila je pravi bum. To vozilo je Jugoslovenima u potpunosti promenilo dotadašnji način života. Mali, praktični i ekonomični automobil mnogima je postao kao član porodice.

Ubrzo se “fića” uvezao u sve sfere srpskog društva. Koristio se u službama milicije, pošte, saniteta, servisnoj službi Auto-moto saveza Jugoslavije, auto-školama i u mnogim preduzećima. Za njegovim volanom osvajale su se auto-trke u zemlji.

Zastava 750/Photo: Zastava promo
Zastava 750/Photo: Zastava promo

Na Stadionu Tašmajdan 1978. godine održana je prva auto-gol utakmica u Evropi, a timovi su vozili baš “fiće”. Bili su tu golovi i ogromna lopta koju su automobili gurali, sudarajući se međusobno.

“Fića” je postao i značajan lik pop kulture. Upisao se i u neka od najvažnijih ostvarenja srpske kinematografije, a prvi put na filmskom platnu pojavio se u ostvarenju “Velika turneja”. Na njemu je vožnju obučavao Bane Bumbar iz serije “Grlom u jagode”, ali daleko najpoznatiju rolu ovaj auto ostvario je u filmu “Nacionalna klasa” gde ga je vozio legendarni Dragan Nikolić.

Naravno, stigao je i do Tita. Delegacija Kragujevca ga je 25. maja 1959. godine poklonila Josipu Brozu za rođendan, a on ga je zatim darivao svom sinu.

Od 1955. do 1985. godine u kragujevačkoj Crvenoj zastavi proizvedeno je gotovo milion ovih vozila u 11 verzija, a više od 35.000 automobila izvezeno je u 15 zemalja sveta.

Ali, vreme je teklo, proizvodne trake na kojima se stvarao “fića” su stale i na scenu su stupili novi miljenici nacije. Bili su to “kec – stojadin” i “jugo”.

Jedna od najsimpatičnijih anegdota vezana za “fiću” glasi ovako:

SVE O FESTIVALU MOBIL MUSIC FEST PROČITAJTE OVDE

Kako su rokovi isporuke početkom šezdesetih bili dugački, “fića” se, ponekad, dobijao i uz preporuku.

U Kragujevac je stigao jedan naš slikar po “fiću”, jer su kola mogla samo tamo da se preuzmu. Naravno, sa debelom preporukom. Znači preko reda.

– Ja sam umetnik i hteo bih da mi kola budu posebne boje – objasnio je.

U to vreme su se kola farbala ovako: 20 dana u jednoj boji, pa potom 20 dana u drugoj boji i tako ukrug, ali prodavci su bili predusretljivi.

– U redu, koju boju hoćete? Belu?

– Ne, ne želim belu – odgovorio je slikar.

– Slonova kost?

– Ta je grozna. Želim nijansu. Da bude boje mleka koje stavite da se kuva, ali da tačno bude ona boja koju ima mleko pre nego što uzavri…

U tu boju se “fića” ni tada, a i nikada kasnije nije farbao.

Previous post

Akciona figurica Lemmy predstavljena pred 40. rođendan albuma "Ace Of Spades"... naoružana je, naravno, "gromovitim basom"

Next post

Kad se uglas peva, da li je to kršenje distance? Bajaga i Instruktori održali najtopliji oktobarski koncert i poručili - ovaj svet se menja

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *