Home»Film»30 omiljenih filmova Kventina Tarantina… A kome verovati, ako ne njemu?

30 omiljenih filmova Kventina Tarantina… A kome verovati, ako ne njemu?

5
Shares
Pinterest Google+
Kventin Tarantino/Photo: facebook@Tarantino.Archives
Kventin Tarantino/Photo: [email protected]

“Pulp Fiction”, “Kill Bill”, “Reservoir Dogs”… samo su neki od filmova koje je snimio Kventin Tarantino, poznat i kao veliki filmofil. Proslavljeni reditelj nikad nije skrivao ljubav prema delima svojih kolega pa je u nekoliko navrata nahvalio one koje smatra najboljima.

IndieWire je prikupio 30 naslova koje je preporučio Tarantino.

Apocalypse Now

Film Fransisa Forda Kopole jednom je prilikom naveo kao jedan od najboljih filmova u istoriji. Kako je otkrio, ovaj film nagrađen Zlatnom palmom bolji mu je i od “Kuma”.

Audition

Horor Takašija Mikea iz 1999. Tarantino je izdvojio kao jedan od omiljenih, a u intervjuu koji je dao 2009. godine nazvao ga je remek-delom.

The Bad News Bears

Izbor koji će mnoge iznenaditi, ali komedija Majkla Ričija iz 1976. godine našla se na Tarantinovoj listi Sight & Sound.

Battle Royale

U video intervjuu iz 2009. godine Tarantino je film Kinđija Fukasakua nazvao “omiljenim filmom koji je snimljen u poslednjih 17 godina”.

– Ako postoji ijedan film koji je snimljen nakon što sam ja postao reditelj, a da bih voleo da sam ga ja snimio, to je ovaj – rekao je.

Boogie Nights

Reditelja Pola Tomasa Andersona Tarantino je nazvao “prijateljskom konkurencijom”, a njegov film “Boogie Nights” izdvojio je kao jedan od najboljih filmova snimljenih nakon 1992., godine u kojoj je Tarantino počeo da snima filmove.

Carrie

Kultni horor Brajana de Palme izdvojio je kao jedan od omiljenih horora u istoriji, a na listi Sight & Sound to je bio jedini horor. Carrie je adaptacija knjige Stivena Kinga, a proslavio je glumicu Sisi Spejsik.

Dazed and Confused

Film Ričarda Linklatera jednom je uvrstio na svoju listu deset najboljih filmova ikada, a nazvao ga je najboljim filmom za gledanje s društvom. Film je proslavio mlade glumce poput Metjua Mekonahija, Mile Jovović, Parker Pozi i Bena Afleka.

Dogville

Svojevremeno je rekao da ovaj film Larsa von Trira s Nikol Kidman u glavnoj ulozi ima “najbolji scenario ikada napisan za film”.

Enter the Void

Psihodeličnu melodramu Gaspara Noea iz 2009. Tarantino je uvrstio na listu najboljih filmova koju je napravio 2010. godine.

Fight Club

Uvrstio ga je među najbolje filmove snimljene između 1992. i 2009. godine. Jednu od glavnih uloga u filmu Dejvida Finčera odigrao je Bred Pit, koga je i Tarantino često angažovao.

Frances Ha

Film Noa Bumbača i Grete Gervig nazvao je jednim od najboljih filmova 2013. godine.

The Good, the Bad and the Ugly

Malo je reditelja koje Tarantino obožava poput italijanskog majstora Serđa Leonea. Film “Dobar, loš, zao” nazvao je najboljim špageti-vesternom svih vremena. Na listu je stavio i ostala tri Leoneova špageti-vesterna, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Za šaku dolara” i “Za dolar više”.

The Great Escape

Dramu Johna Sturgesa sa Steveom McQueenom Tarantino je proglasio jednim od deset najboljih filmova svih vremena. Mnogi su uvjereni da se sam Tarantino inspirirao utrkom na motociklima iz ovog filma.

Parasite

Za film Bonga Jon-hoa rekao je da ga je oduševio” kad ga je prvi put gledao. Film je bio veliki hit u Južnoj Koreji i postigao je najveću zaradu na bioskopskim blagajnama u toj zemlji. Tarantino ga je nazvao “apsolutno čarobnim”.

His Girl Friday

Komediju iz 1940. godine Tarantino je uvrstio među deset najboljih filmova svih vremena, a nije čudo da ga je ova komedija oduševila kad se u obzir uzme njegova ljubav prema dijalozima.

Jaws

Još jedan film koji se našao na Tarantinovoj Sight & Sound listi.

Mad Max: Fury Road

Film Džordža Milera proglasio je najboljim filmom 2015. godine.

– Dobio sam ga na 35-milimetarskom filmu da ga pogledam kod kuće. Bio je vikend, pogledao sam ga tri puta – rekao je.

Matrix

Iako je rekao da mu se ne sviđaju dva nastavka jer su mu “uništila mitologiju”, originalni film iz 1999. godine jako ceni. Film je stavio na spisak najboljih filmova snimljenih tokom njegovog rediteljskog staža.

Memories of Murder

Još jedan film Bonga Jon-hoa koji ga je oduševio Tarantino je nazvao “jednim od najzanimljivijih i najkompleksnijih filmova 21. veka”.

Police Story 3: Super Cop

Za akcionu komediju Stenlija Tonga iz 1992. godine s Džekijem Čenom i Mišel Jeo rekao je da ima najbolje kaskaderske scene ikada.

Shaun of the Dead

– To mi je najdraži britanski film snimljen otkada sam ja reditelj – rekao je jednom prilikom.

The Skin I Live In

Psihološki horor Pedra Almodovara nazvao je jednim od najboljih filmova 2011. godine.

The Wages of Fear

Iako mu je “Carrie” draži horor od “Egzorcista”, to ne znači da ne ceni filmove Vilijema Fridkina. Ovaj film uvrstio je na listu Sight & Sound.

Speed

– Lako je ovaj film shvatiti olako, ali ako uzmete u obzir kad je objavljen i kako je bilo sedeti u bioskopu i gledati taj bus kako juri, setićete se da ste bili zaista uzbuđeni – rekao je o velikom bioskopskom hitu s Kijanuom Rivsom i Sandrom Bulok.

Taxi Driver

Film Martina Skorsezea nazvao je jednim od najvećih filmova svih vremena. Kao još jedan Scorsezeov film koji treba da pogledate istakao je “Huga”.

Team America

Satiru Treja Parkera i Metija Stouna izdvojio je kao jedan od omiljenih filmova snimljenih nakon 1992. godine.

There Will Be Blood

Oskarom nagrađeni film Pola Tomasa Andersona izdvojio je kao jedan od najboljih filmova decenije, pa čak i 21. veka.

Toy Story 3

Stavio ga je 2010. godine na svoju listu najboljih filmova.

Unbreakable

Zaključio je da je Brus Vilis u ovom filmu odigrao ulogu karijere, a film je proglasio jednim od najboljih posle 1992. godine.

Young Adult

Iako je mnogima ovaj film s Šarliz Teron promakao, Tarantinu nije. Pre devet godina nazvao ga je jednim od najboljih filmova objavljenih 2011. godine.

Previous post

PWR UP your name... igrajte se dok čekate novi album AC/DC

Next post

Veštačka inteligencija je potpuno zavladala svetom... Tako počinje nova naučno-fantastična serija "Next"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *