Home»Film»Festival italijansko-srpskog filma od 17. do 25. oktobra u Beogradu

Festival italijansko-srpskog filma od 17. do 25. oktobra u Beogradu

4
Shares
Pinterest Google+
U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša/ Photo: Promo
U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša/ Photo: Promo

Kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa  Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT), Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom, predstavlja peto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma.

Festival će u prisustvu publike biti održan od 17. do 25. oktobra, u oba sedišta Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, uz poštovanje svih propisanih mera zdravstvene zaštite.

Festival će s jedne strane biti posvećen savremenom italijanskom filmu i predstaviće šest filmova novije produkcije, a s druge istoriji italijanske kinematografije koja ove godine obeležava 100 godina od rođenja čuvenog Alberta Sordija.

U znak sećanja na rimskog glumca biće prikazana velika retrospektiva filmova u kojima je igrao glavnu ulogu (od 21. do 25. oktobra) i priređena izvanredna izložba fotografija posvećena pojedinim trenucima iz njegove izuzetno dugačke karijere.

Photo: Promo
Photo: Promo

Festival će svečano biti otvoren u subotu, 17. oktobra u 19:00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma “Izvinite, Alberto Sordi?“.

Reč je o biografskom televizijskom filmu koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave.

Ulogu Sordija  izvanredno je odigrao glumac Edoardo Peše, koji će biti prisutan na otvaranju festivala, kao i režiser filma, Luka Manfredi i producent Serđo Đusani.

U narednim danima biće prikazana sledeća ostvarenja: “Pinokio“ reditelja Matea Garonea (koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David 2020 bio nominovan u 15 kategorija i pobedio u čak pet –  najbolja scenografija, najbolja šminka, najbolji kostim, najbolja frizura i najbolji specijalni vizuelni efekti), “Pet je savršen broj” reditelja Igora Tuverija, sa Tonijem Servilom  i Valerijom Golino u glavnim ulogama, “To je za tvoje dobro“ Rolanda Ravela u kome, između ostalih, igraju Marko Đalini i Izabela Ferari, “U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“ Marka Bočija, “Moj brat juri dinosauruse“ Stefana Čipanija sa Alesandrom Gasmanom u glavnoj ulozi i film “Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere za koga je produkciju radio Italijan Andrea Jervolino.

Pinokio/ Photo: youtube.com printscreen
Pinokio/ Photo: youtube.com printscreen

Kada je reč o novijoj srpskoj filmskoj produkciji, na platformi TATATU, italijanski producenti i stručnjaci  za filmsku industriju moći će da pogledaju projekcije sledećih filmova: “Asimetrija“ – debitantsko ostvarenje Maše Nešković u koprodukciji italijanskog udruženja NightSwim i srpskog This and That Productions, “Ajvar“ – debitantski film Ane Marije Rosi, u produkciji Biberche Productions, “Hotel Beograd“ Konstantina Statskija sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, “Otac“ Srdana Golubovića u produkciji Baš Čelik i “Šavovi“ Miroslava Terzića u produkciji West End Productions.

Kao i proteklih godina u okviru festivala,  u ponedeljak 19. oktobra, biće organizovan susret između srpskih i italijanskih filmskih profesionalaca sa ciljem da se podrži međunarodna koprodukcija.

Sastanku će putem video uključenja iz Italije prisustvovati italijanski profesionalci  iz oblasti filma i srpski profesionalci prisutni u sali.

Govoriće se o  pokretanju malih i srednjih preduzeća u oblasti nezavisnog filma i audiovizuelne industrije, polazeći od aktuelne analize situacije u produkciji i distrubuciji u Evropi u periodu duboke revizije profesionalnog i kulturnog tržišta.

Biće reči i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji kao i o drugim mogućim koprodukcijama, s ciljem da se italijanskom i srpskom nezavisnom filmu da međunarodna dimenzija.

Photo: Promo
Photo: Promo

Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora. Na kraju, biće predstavljena i aplikacija Italy for Movies, nova besplatna aplikacija koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audiovizuelne produkcije.

Reč je o inovativnom i ažuriranom vodiču putem kojeg je moguće otkriti Italiju i mesta u kojima se stvaraju filmovi. Italy for Movies je projekat koji je 2017. godine pokrenula Direkcija za film Ministarstva kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije u saradnji sa Italijanskom filmskom komisijom (IFC – Italian Film Commissions) kojim upravlja institut Luče/Činečita.

Ove godine zbog pandemije nije bilo moguće realizovati sekciju “Vertical Movies” ni organizovati susrete i masterklasove na lokanim univerzitetima, koji se odlažu za sledeću godinu.

Previous post

Dingospo Dali vam poklanja "Srce"... Beogradski alternativni bend predstavio novi video singl

Next post

Retro, a moderno... domaće, a američko... Lado i Matilda predstavili prvi video singl "I am"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *