Home»Film»Svi dokumentarci su lažni… Ovo tvrdi – reditelj dokumentaraca “Amy” i “Maradona”

Svi dokumentarci su lažni… Ovo tvrdi – reditelj dokumentaraca “Amy” i “Maradona”

3
Shares
Pinterest Google+
Asif Kapadia/Photo: YouTube printscreen
Asif Kapadia/Photo: YouTube printscreen

Britanski reditelj Asif Kapadia jedan je od najznačajnijih reditelja dokumentarnih filmova današnjice. Za svoj dokumentarac “Amy” o životu preminule britanske pjevačice Ejmi Vajnhaus osvojio je Oskara za najbolji dokumentarac 2016. godine, dok je prošle godine prikazivan njegov dokumentarac “Maradona” o slavnom argentinskom fudbaleru.

Pre tih filmova, proslavio se dokumentarcem “Senna” o Ajrtonu Seni, takođe preminulim vozačem Formule 1. U intervjuu koji je dao za portal Submarine Channel, izjavio je kako su svi dokumentarci zapravo – lažni.

– Dokumentarni filmovi se daleko više isplaniraju nego igrani filmovi. Postoji to pogrešno razmišljanje kako su dokumentarci na neki način stvarni. Sve je lažno. Sve je iskontruisano. Morate sve da lažirate kako biste dobili stvarnost. Prisutnost kamere nepopravljivo menja situaciju – izjavio je 48-godišnji Kapadia.

On kaže kako i korišćenje muzike i montaža materijala utiču na proces nastanka dokumentarnog filma.

– Morate da ‘varate’. U trenutku kada montirate materijal odlučujete šta ćete prikazati, a šta nećete. Koristeći zvučne efekte i muziku  ja koristim sve trikove iz igranih filmova u stvaranju dokumentarnog filma. Tada izgledaju kao fikcionalne priče, a zapravo su istinite – kazao je Kapadia koji je objasnio da je na taj način postigao to da je ’Senna’ akcioni film, ‘Amy’ je mjuzikl a ‘Maradona’ je gangsterski film“.

– Kada stvaram dokumentarce, želim da izgledaju kao akcioni filmovi ili drame – zaključio je Kapadia.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Tih, miran i pomalo krvoločan... Kultna serija "Dexter" vraća se na male ekrane

Next post

"Samo budale i konji"... Kragujevački bend Trotters predstavio novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *