Home»Film»Filmski centar objavio listu: Ovo su najgledaniji srpski filmovi u protekloj deceniji

Filmski centar objavio listu: Ovo su najgledaniji srpski filmovi u protekloj deceniji

4
Shares
Pinterest Google+
Montevideo/Photo: FCS
Montevideo/Photo: FCS

Najgledaniji domaći film u protekloj deceniji je “Južni vetar” Miloša Avramovića, akcioni triler koji je privukao rekordnih 618.415 gledalaca, saopštio je Filmski centar Srbije koji je objavio listu gledanosti domaćih ostvarenja u periodu od 2010. do 2019. godine.

– Drago mi je što i zvanični podaci potvrđuju da je naš film doneo jedan potpuno novi talas u srpsku kinematografiju, a meni lično je posebno drago da je ekipa “Južnog vetra” bila ta koja je vratila publiku u bioskope i otvorila vrata ozbiljnim žanrovima kao što su triler i krimić – oglasio se ovim povodom Miloš Avramović.

Drugo i treće mesto razervisano je za serijal “Montevideo”: “Montevideo, Bog te video!” (516.124 gledaoca) i “Montevideo, vidimo se!” (498.501), oba u režiji Dragana Bjelogrlića. Ono što je zanimljivo, u tri najgledanija filma glavnu ulogu tumači isti glumac – Miloš Biković.

Za listu na kojoj se nalaze čak 123 filma, korišćeni su zvanični podaci o gledanosti u srpskim bioskopima, a na osnovu izveštaja prikazivača i distributera. U zavisnosti od broja gledalaca podeljeni su u šest grupa. U prvoj se nalaze oni koji su imali više od 100.000 prodatih ulaznica, a takvih je 17 ostvarenja.

Najuspešniji reditelji i scenaristi

Dragan Bjelogrlić/ Photo: Facebook @kulturocilin
Dragan Bjelogrlić/ Photo: Facebook @kulturocilin

U grupi najgledanijih filmova pet reditelja zastupljeno je sa dva filma: Dragan Bjelogrlić, Danilo Bećković, Zdravko Šotra, Milan Karadžić i Dejan Zečević. Od scenarista, najprisutniji su Dimitrije Vojnov sa čak tri filma koje je pogledalo više od 100.000 gledalaca, potom Srđan Dragojević i Milovan Vitezović, sa po dva ostvarenja na listi. Najgledaniji dokumentarac je “Albertov put” Predraga Bambića (25.842 gledaoca), a najgledaniji dokumentarno-igrani film je “Žućko: Priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića (25.359 gledalaca).

Od četvrtog do desetog mesta liste najgledanijih nalaze se: “Parada” Srđana Dragojevića (336.372), “Mali Budo” Danila Bećkovića (324.257), “Taksi bluz” Miroslava Stamatova (272.793), “Šešir profesora Koste Vujića” Zdravka Šotre (219.853), “Gorčilo” Milana Karadžića (219.126), “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića (215.052) i “Kralj Petar I” Petra Ristovskog (202.459).

Više od sto hiljada gledalaca imali su i “Stado”, “Zona Zamfirova 2”, “Jesen samuraja”, Santa Maria della Salute, “Biser Bojane”, “Vojna akademija” i “Vojna akademija 3 – Novi početak”.

Devet filmova imalo je između pedeset i sto hiljada gledalaca, 18 naslova videlo je između 20.000 i 50.000 ljudi, 38 ostvarenja imalo je prosečnu gledanost između 5.000 i 20.000, dok je 32 filma videlo od hiljadu do pet hiljada gledalaca. Poslednju grupu čini devet naslova koje je videlo manje od hiljadu ljudi.

Previous post

Džon Frušante objavio novu pesmu "Brand E" s albuma "Maya"... pogledajte spot

Next post

Radomiru Mihailoviću Točku nagrada za životno delo Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *