Saopštenje Mascoma i Tin Drum Musica: Konkurs “EKV: Tvoja pesma” raspisan je kao znak podrške muzičarima, sledi tužba Zadužbini Milana Mladenovića

0
80
Oglasi
Milan Mladenović/Photo: Zoran Trbović (uz dozvolu autora)
Milan Mladenović/Photo: Zoran Trbović (uz dozvolu autora)

Naziv konkursa “EKV: Tvoja pesma” nije korišćen u komercijalne svrhe, tvrde Mascom i Tin Drum Music u saopštenju koje prenosimo u celosti:

Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku. Shodno tome, izdavačke kuće Mascom i Tin Drum Music ograđuju se od neistinitih tvrdnji pomenute Zadužbine o zloupotrebi konkursa “EKV: Tvoja pesma”, koji je raspisan isključivo kao podrška muzičarima za vreme pandemije.

Podsećamo da je sud pravosnažno odbio kao neosnovan pokušaj Zadužbine Milana Mladenovića da zabrani Mascomu da izdaje albume EKV-a, zbog navodne povrede autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića.

Razlog za donošenje ovakve konačne sudske odluke leži u tome što Zadužbina nije čak ni učinila verovatnim da je nosilac autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića za kakvu se predstavlja. Shodno navedenim činjenicama, izdavačkoj kući Mascom nije potrebna bilo kakva dozvola Zadužbine Milana Mladenovića da izdaje albume EKV-a, tim pre što Zadužbina nije nosilac ovih prava.

Slične probleme sa pomenutom Zadužbinom i predstavnicima iste imala je i kompanija Tin Drum Music. Primer je slučaj kada su, za potrebe reklamiranja proizvoda jedne velike domaće kompanije, raspolagali autorskim pravima svih članova benda, a ne samo Milanovim, i zauzvrat protivpravno naplatili milion dinara. Na taj način su članovi benda, njihovi naslednici i Tin Drum Music, kao istinski nosilac autorskih i interpretatorskih prava dva člana EKV-a, pretrpeli štetu.

 

Zadužbina Milana Mladenovića

Posted by Headliner.rs on Thursday, October 1, 2020

Zbog toga je Tin Drum Music pokrenuo tužbu pred nadležnim sudom. Iz navedenih razloga, podnete su i krivične prijave protiv  predstavnika Zadužbine zbog krivičnog dela prevare, a istraga je u toku.

Što se tiče konkursa “EKV: Tvoja pesma”, apsolutno je netačna insinuacija da je raspisan u ime Milana Mladenovića i grupe EKV. Mascom i Tin Drum Music organizuju ovaj konkurs isključivo u svoje ime. U pitanju je iznad svega društveno koristan konkurs čiji je osnovni cilj da pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije. Takođe, odrednica “EKV” je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe. Prema tome, korišćenje iste je apsolutno zakonito, bez obzira na to što je Zadužbina samoinicijativno prisvojila oznaku EKV.

Imajući u vidu da je žig prevashodno oznaka roba i usluga, nismo mogli ni da pretpostavimo da je neko otišao u Zavod za intelektualnu svojinu i kao žig registrovao reči “Ekatarina Velika“ i “EKV”.  odsećamo da je za registraciju žiga dovoljno popuniti određeni formular i uplatiti taksu, te u skladu sa tim svako može da registruje žig kao svoj, osim u slučaju da se radi o već registrovanom žigu ili svetski poznatoj odluci.

 

Istorija… Milan Mladenovic Suba (Mitar Subotić) Zadužbina Milana Mladenovića

Posted by Headliner.rs on Friday, October 9, 2020

Prema shvatanju Mascoma i Tin Drum Musica, ovo je učinjeno kako bi svako morao da traži dozvolu Zadužbine ako i pomisli da na bilo koji način koristi skraćenicu EKV ili naziv Ekatarina Velika, a izdavanje dozvole u praksi po pravilu podrazumeva plaćanje određene sume novca.

Shodno tome, podsećamo da Zadužbina kao nedobitna organizacija na godišnjem nivou prihoduje više desetina hiljada evra. Pošto nagrada koju dodeljuje iznosi svega 2.000, postavlja se pitanje kako to da po poslednjimfinansijskim izveštajima Zadužbina beleži veće rashode od prihoda.

Uvereni smo da cela ova kampanja ima više veze sa privlačenjem medijske pažnje nego sa bilo kakvom zaštitom prava. Smatramo da ovde jeste došlo do nezakonite uzurpacije i zloupotrebe prava, ali da to čine upravo oni koji su ovu hajku pokrenuli. Na kraju, ali verovatno najvažnije, najveća žrtva ovog performansa Zadužbine je, na žalost, uspomena na Milana Mladenovića – kaže se u saopštenju koje su medijima dostavili Mascom i Tin Drum Music.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime