Home»Muzika»Homeland»“A Dream Come True”… Projekat Architectonica objavio peti studijski album

“A Dream Come True”… Projekat Architectonica objavio peti studijski album

6
Shares
Pinterest Google+
Architectonica/ Photo: Ivica Ivanović (promo)
Architectonica/ Photo: Ivica Ivanović (promo)

Architectonica, duo iz Zaječara koji čine braća Jan i David Rajković, objavili su peti album pod nazivom “A Dream Come True”.

Za miks i produkciju bio je zadužen David Rajković dok je mastering radio James Plotkin (Ennio Morricone, Isis, Jesu, Consecration, Triko).

Album se sastoji od osam pesama i prikazuje bend u nešto novijem svetlu s obzirom da su se prilično udaljili od elektro/sint zvuka po kome su bili prepoznatljivi i još više se približili organskom i prog zvuku, zadržavajući psihodelične elemente.

Oni koji su imali priliku da čuju album su već rekli da je ovo fuzija koja bi se mogla nazvati “dream prog“ žanrom pošto je bend postigao mešavinu sanjivog dream popa i prog rocka kakvog poznajemo iz sedamdesetih godina prošlog veka.

– Definitivno smo želeli da nam muzika zvuči življe i što manje sintetički i da se time istakne u odnosu na ostatak diskografije. Zbog toga smo koristili daleko više analognih instrumenata i produkcija je generalno mirnija u odnosu na neke današnje norme, što nam je u poslednje vreme postalo izuzetno bitno – objašnjava David.

Kao i svako dosadašnje izdanje Architectonice i “A Dream Come True“ ima svoju glavnu tematiku. Nije nužno konceptualan album, ali sadrži niz aranžmanskih ideja koje svesno kreiraju određeni tok priče.

Architectonica/ Photo: Ivica Ivanović (promo)
Architectonica/ Photo: Ivica Ivanović (promo)

Bend je prvi put u karijeri koristio vokoder kao instrument, tako da je tematika o snovima ovoga puta obogaćena i tekstovima.

– Naša muzika je oduvek bila zasnovana pre svega na atmosferi sa ciljem da slušaoca odvučemo što dalje od stvarnosti. Snovi su mi uvek bili interesantni i nedodirljivi i taj koncept je bio spreman već nakon prošlog albuma, bez obzira što sam tekstove pisao tek u završnoj fazi snimanja novog albuma. Takođe, poslednjih godina doživeli smo ostvarenje neverovatno mnogo snova tako da je i taj deo priče uticao da se zaokruži koncept albuma koji je po meni veoma pozitivan – objašnjava David Rajković.

“A Dream Come True” otvara pesma “Somna“ koja je verovatno najsvedenija pesma koju je bend uradio do sad.

Posle živahnog početka album polako tone u san kompozicijom “Reverie Float” i dalje uz “Infinity“, “Valiant Relict“ i “Somewhere“, pesme koje prepune gitara utopljenih u razne efekte i psihodeličnim vokalnim pasažima vode slušaoca u dalje dubinu, u duhu bendova Pink Floyd, Air i My Bloody Valentine.

Centralni deo albuma zauzima “The Rise Of The Setting Sun“, psihodelično putovanje od skoro 14 minuta. Sledi atmosferična “Altitude“ da bi se na kraju sve završilo uz naslovnu “A Dream Come True“.

Kao i dosadašnja izdanja benda i ovaj album je dostupan da se besplatno presluša na platformama Bandcamp i YouTube, a uskoro će biti dostupan i na ostalim sajtovima.

Previous post

To je tako... njegova priča... Goran Bare se u novoj pesmi bori sam sa sobom, zarobljen u okovima

Next post

Koncertni serijal "Pod maskama"... The Best of Artan Lili 6. novembra u Kombank dvorani

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.