Home»Muzika»U znak sećanja na Vladu Divljana… Koncert “Nebeska Rusija – četiri maljčika” 30. oktobra u Kolarčevoj zadužbini

U znak sećanja na Vladu Divljana… Koncert “Nebeska Rusija – četiri maljčika” 30. oktobra u Kolarčevoj zadužbini

4
Shares
Pinterest Google+
Autor plakata: Brankica Adamović/ Photo: Dušan Stojančević
Autor plakata: Brankica Adamović/ Photo: Dušan Stojančević

Projekat pod nazivom “Nebeska Rusija – četiri maljčika”, posvećen je sećanju na Vladu Divljana i u njemu učestvuju pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić.

Koncert, koji će da se održi 30. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povezuje muziku omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva (Koncert za klavir i orkestar br 3) sa autorskom muzikom Vlade Divljana.

Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, izvođači stvaraju autentično i novo muzičko delo maksimalno poštujući notne zapise koje koriste.

Kroz naslov projekta kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na “dobri duh” Vlade Divljana jer se koriste nazivi pesme, odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma “Maljčiki”, film “Nebeska tema”).

Termin Rusija se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju.

Dobro je poznato da Šandorov svoje mesto pronalazi i u drugim muzičkim žanrovima, da je radoznao i smeo u muzičkom izrazu a da je već ostavio značajan trag kao dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada.

Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta  sa muzikom Prokofjeva, u aranžmanu urađenom isključivo za dva klavir- klavijature, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu.

Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva ali i umetničkog izraza Šandorova, a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana.

Povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav prema muzici Prokofjeva,  na jedinstveni način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače ih u koncertne prostore zadržavajući, pri tom, svoj umetnički izraz, senzibilitet  i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspšenom karijerom.

Ulaznice za koncert “Nebeska Rusija – četiri maljčika”u prodaji su na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.200 dinara.

Previous post

Možete da je slušate, ali nikako nemojte da je guglate... Ime ove pevačice širom otvara vrata hakerima koji kradu vaše podatke

Next post

Underground nema alternativu... Objavljena satnica 6. Festival srpskog podzemlja

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *