Home»Muzika»Poslednji let Džona Denvera… Kako je otišao čovek koji je napisao legendarnu “Take Me Home, Country Roads”

Poslednji let Džona Denvera… Kako je otišao čovek koji je napisao legendarnu “Take Me Home, Country Roads”

4
Shares
Pinterest Google+
Džon Denver/Photo: YouTube printscreen
Džon Denver/Photo: YouTube printscreen

Džon Denver nio je jedan od najpopularnijih američkih akustičara ’70-ih, ali i politički i ekološki aktivista. Stekao je svetsku popularnost svojim pesmama “Take Me Home, Country Roads”, “Annie’s Song”, “Rocky Mountain High”…

Denver je bio veliki pobornik Demokratske stranke i pomogao je kampanji Džomija Kartera 1976. godine. Podržao je mnoge dobrotvorne akcije, uključujući brigu za okolinu, borbu protiv siromaštva, pomoć beskućnicima i pomoć za Afriku. Osnovao je dobrotvornu organizaciju ‘Windstar’ za promociju održivog okruženja. Bio je žestok kritičar Reganove vlade ’80-ih, posebno vojne politike i politike zagađenja okoline. Protivio se ekonomiji slobodnog tržišta i zalagao za jednostrano razoružavanje Sjedinjenih Država, a njegova narodna balada “Let’s Begin” uperena je baš protiv konzervativne politike. Napisao je otvoreno pismo medijima o korumpiranom Nacionalnom savezu za pravo na vatreno oružje. Takođe se protivio bušenju nafte u arktičkom Nacionalnom utočištu za divlje životinje ’80-ih godine.

Sve misterije “Malog princa”… Zašto nema crteža jednog od glavnih junaka i gde je nestao pisac kada je završio knjigu

Kantautor je poginuo 12. oktobra 1997. godine kad se avion Long EZ kojim je upravljao srušio u Tihi okean blizu Pacific Grovea u Kaliforniji. Nikada nije utvrđen pravi razlog. Bio je iskusan pilot s više od 27.000 sati leta.

Previous post

U Mančesteru otkriven mural Ijana Kertisa tokom muzičkog festivala posvećenog Svetskom danu mentalnog zdravlja

Next post

"Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace" otvara ovogodišnje izdanje filmskog festivala Slobodna zona

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *