Home»Muzika»Homeland»Zadužbina Milana Mladenovića predstavila spot za pesmu “Metak” s kultnog albuma “Angel’s Breath”

Zadužbina Milana Mladenovića predstavila spot za pesmu “Metak” s kultnog albuma “Angel’s Breath”

4
Shares
Pinterest Google+
Metak/Photo: printscreen
Metak/Photo: printscreen

Početkom 1994. godine Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba su u Brazilu snimili, sada već kultni, album “Angel’s Breath”. U to vreme je snimljen i video materijal, sa namerom da se upotrebi za spot za neku od pesama sa ovog albuma. Nažalost, do realizacije spota nikada nije došlo.

Photo: Zadužbina Milana Mladenovića / Maja Maričić
Photo: Zadužbina Milana Mladenovića / Maja Maričić

26 godina kasnije, u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Marije Vukić, ovaj materijal je iskorišćen za pesmu “𝐌𝐞𝐭𝐚𝐤”.
Spotify: https://open.spotify.com/album/5ZlbHB…  
Deezer: https://deezer.page.link/xigyvEg2vShZ…  
Apple: https://music.apple.com/rs/album/ange…

“Angel’s Breath”, kultni album Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube, doživeo je svoje reizdanje, u saradnji Zadužbine Milana Mladenovića, porodice Mitra Subotića Sube i izdavačke kuće Croatia Records. Angel’s Breath je sniman u Subinom studiju Wah Wah u Sao Paulu početkom 1994. godine.

Pored Sube (keyboards) i Milana (glas, gitara, truba, usna harmonika), na albumu sviraju i brazilski muzičari Fabio Golfeti (Fabio Golfetti) na gitari i Žoao Paraiba (João Parahyba) na udaraljkama. Autor svih tekstova je Milan, osim “Praia do Ventu Eternu” (Milan i Taciana Barros) i “Crv” (Milan i Maja Maričić). Album je snimio i producirao Suba. Remaster albuma je uradio Marko Perić.

Čiji su Milan i EKV? Bukti pravi rat oko nasleđa kultnog muzičara i njegovog benda

“Angels’s Breath” se pojavio, nažalost, kad Milan već nije više bio sa nama, u decembru 1994. godine. Objavila ga je, kao svoje premijerno izdanje, izdavačka kuća Imago Records.

“Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i vreme lokalnih ratova”, stajalo je, s Milanovim potpisom, u propratnom materijalu na promociji “Angel’s Breatha” u Barutani na Kalemegdanu 1994. godine. “Ovo vreme je takođe vreme u kom dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti – od nauke, preko privrednih grana, do umetnosti. Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente (radni naziv albuma bio je Pangea – p.a.), bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada. Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog”.

Milan i Suba (FOTO: Zadužbina Milana Mladenovića / Maja Maričić)
Milan i Suba (FOTO: Zadužbina Milana Mladenovića / Maja Maričić)

Pod naslovom “Muzika četvrtog sveta”, isti materijal sadržao je belešku Mitra Subotića: “Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmešali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta. U jednom momentu smo razmišljali da li sad, zbog ovog projekta, da promenimo ime, da ne bude više Angel’s Breath, jer je ono označavalo koncept između Milana i mene, a sad su bila u pitanju još dva muzičara. Odlučili smo ipak da i dalje zadržimo to ime, jer Angel’s Breath u stvari predstavlja priču o stvaranju čoveka iz blata, sličnu onoj u kojoj Bog stvara čoveka iz blata, udahnuvši mu potom život. Mi nismo snažni kao bogovi, ali uz anđelov dah, uz muziku koja je dah bogova, mi želimo da udahnemo u čoveka novi svet i novo iskustvo. Odlučili smo da i dalje zadržimo to ime, jer se prvobitni koncept koji smo Milan i ja imali ovim projektom produbio i otišao dalje u istraživanju novih, ne samo muzičkih već i emotivnih svetova u nama i oko nas”.

Opisivati muziku zabeleženu na ovom albumu bilo bi, kao što je sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao: liniji spontanosti. “Angel’s Breath” je album za svetsko tržište, unapred osuđen da postane kolekcionarski raritet.

Previous post

Sad je izvesno... Rammstein se zatvorili u studio i rade na novom albumu

Next post

Prog rock verzija "Imagine" - Yes obradili Lenona...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *