Mizogina, seksualno eksplicitna i anatomski neprecizna.. Ali, najkontroverznija naslovna strana stripa “Spider-Woman” prodata na aukciji za 37.500 dolara

0
169
Oglasi
Spider-womman/Photo: Heritage Auctions/Marvel comics
Spider-woman/Photo: Heritage Auctions/Marvel comics

Kontroverzna naslovnica Mila Manare za “Spider-Woman” strip serijal izazvala je burne reakcije širom SAD i Italije kada je objavljena 2014. godine. Ova naslovnica je, 3. oktobra ove godine, prodata za 37.500 dolara kao deo aukcije pod nazivom European Comic Art, piše Strip Blog.

Prema narudžbini kuće Marvel Comics, italijanski umetnik Milo Manara je uradio nekoliko naslovnica “Spider-Woman”, a ova je objavljena na prvom broju serijala koji je napisao Denis Houples, a nacrtao Greg Lend. Ilustracija je privukla pažnju mnogih mejnstrim medija i novina širom sveta u to vreme počev od Guardiana, preko Corriere della Sera, sve to Le Parisiena. Mnogi su naslovnicu smatrali mizoginom, seksualno eksplicitnom i anatomski nepreciznom.

Spider-womman/Photo: Heritage Auctions/Marvel comics
Spider-woman/Photo: Heritage Auctions/Marvel comics

Burne reakcije su dovele do toga da se Marvel Comics izvini čitaocima i otkaže još dve, već najavljene, Manarine naslovnice. Kontroverznu naslovnicu su ublažili tako što su ispisali logo Spider-Woman na zadnjicu heroine, što je i bio glavni predmet rasprave.

– To je devojka koja puzi ili se kreće u stilu jaguara. Nakon penjanja uz zid zgrade, podiže se na krov ovog nebodera. Tako ja to vidim. Žene se jednostavno prave na određeni način, bez obzira na to kako se kreću i da li su obnažene ili obučene, a manje-više sve superheroine su skoro nage. A Spider-Woman sigurno ne bi mogla mirno da sedi u fotelji, zar ne? – izjavio je Manara i dodao:

– Ako neko pogleda sve ostale slike ovog lika na internetu, ima daleko erotičnijih primera, koji bi kada bi ona bila naga, bili daleko grublji od ovoga što sam ja nacrtao.

https://www.youtube.com/watch?v=s7pmwmGUEZQ

HL/Izvor: Strip Blog

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime