Home»Kult»Da li ste se ikada zapitali… Kakav bi bio Lenon da je dočekao 80. rođendan?

Da li ste se ikada zapitali… Kakav bi bio Lenon da je dočekao 80. rođendan?

3
Shares
Pinterest Google+
Džon Lenon/Photo: facebook@johnlennon
Džon Lenon/Photo: [email protected]

Da je živ, Džon Lenon bi ovog 9. oktobra napunio 80 godina. Poznato je šta je taj britanski muzičar postigao i sa Beatlesima i bez njih. Ali uvek ostaje i pitanje: šta bi Lenon još uradio da nije ubijen 1980. godine?

Jedan čovek kuca na vrata, koja nedugo zatim otvara Džon Lenon. U britanskom filmu “Yesterday” iz 2019. glavni protagonista u potrazi je za Lenonom koji je još živ i koji se, umesto da se posveti muzičkoj karijeri, povukao u kuću na engleskoj obali i večeri provodi slikajući, prenosi Deutsche Welle.

Ali pravom Lenonu nije bilo dozvoljeno da ostari. Ubrzo nakon njegovog 40. rođendana, 1980. godine, ubijen je u Njujorku.

PROG ROCK VERZIJA “IMAGINE” – YES OBRADILI LENONA…

A kako bi Lenon, da je živ, danas, 9. oktobra proslavio svoj 80. rođendan? Da li bi se zaista u starosti povukao u kuću na obali?

– ‘Teško je odgovoriti na to pitanje, ali on je još imao planove – kaže Rajner Moers, osnivač Muzeja Beatlesa u nemačkom gradu Haleu i autor knjige “Beatles – istorija i hronologija”.

MISTERIJA POSLEDNJE PESME DŽONA LENONA… I KAKVE VEZE S TIM IMA TV FILM O BEJZBOLU

U vreme nakon njegove smrti pričalo se da bi Lenon verovatno najpre otišao na turneju, s obzirom na to da je njegov deseti album “Double fantasy” izašao samo tri nedelje pre ubistva.

– To znači da bi Lenona turneja nakon dugo vremena odvela i u Englesku-  kaže Rajner Moers. Ali to su samo pretpostavke.

Atentat povećao prodaju

Zbog atentata se “Double fantasy” prodavao veoma dobro i do danas je ostao jedan od najprodavanijih Lenonovih solo-albuma.

– To je biznis – kaže Rajner Moers.  -Ali, to nije korektno prema albumu, koji je zaista bio mnogo bolji od nekih prethodnih.

Album je 1982. dobio i nagradu Grammy kao album godine.

Pre snimanja tog albuma, Lenon je napravio višegodišnju pauzu kako bi više vremena provodio sa svojim sinom Šonom, više vremena nego što je provodio sa sinom Džulijanom iz braka sa prvom suprugom Sintijom. Međutim, nakon nekog vremena Joko Ono je primetila da je njen muž sve nezadovoljniji i poslala ga je na više putovanja kako bi se pronašao. A ta putovanja su dovela do njegove odluke da se ponovo bavi muzikom.

Još pre raspada Beatlesa Lenon je snimio eksperimentalni album s Joko Ono, s kojom se i oženio 1969. Nakon što je 1970. napustio bend, svake godine, sve do 1975, snimao je po jedan novi album.

– Prve solo ploče bile su veoma tražene, kao i kod drugih članova Beatlesa- kaže Rajner Moers, – ali tražnja je s godinama polako jenjavala.

LENONOV SIN INTERVJUISAO MAKARTNIJA… U NOVOM RADIO DOKUMENTARCU POL MU OTKRIO KAKAV JE ZAISTA BIO NJEGOV OTAC

Svaki od članova Beatlesa je, istina, bio individualni muzičar, ali – nikad više i član najveće grupe na svetu. Tokom sedamdesetih su se stalno pojavljivale glasine da će doći do ponovnog okupljanja benda, što ni nekadašnji članovi nisu hteli da odbace kao mogućnost. Lenon je jednom prilikom u jednom intervjuu govorio o “nadljudskim očekivanjima obožavalaca”:

– Oni kao da očekuju da vide Boga kako svira.

I rekao je još: – Zajedno ili ne, videćemo.

The Beatles Abbey Road Album Cover
The Beatles Abbey Road Album Cover

Muzika ovde i sada

Kao što je poznato, do ponovnog okupljanja nije došlo. A kako bi danas izgledalo lično, muzičko i umetničko delo jednog Džona Lenona? Da li bi se doticao politike, kao kada je tokom mirovne kampanje napisao “Give Peace a Chance”.

– Lenon je bio najautentičniji Beatles – kaže Rajner Moers. – On je bio čovek koga su vodile emocije. Kad bi ušao u studio, kod njega je sve bilo verodostojno.

Lenon je često svoje pesme snimao “u trenutku u kojem bi ih osetio, ovde i sada” – za razliku od Pola Makartnija, koji je bio praktičniji i često vodio računa o tome šta bi moglo da bude muzički zanimljivo.

Džon Lenon/Photo: facebook@johnlennon
Džon Lenon/Photo: [email protected]

Rajner Moers je uveren da je Lenon pronašao sreću u svom privatnom životu – iako njegovu suprugu Joko Ono mnogi smatraju dominantnom i hladnom, a zbog njenog utjicaja na Lenona smatraju je i odgovornom za raspad Bitlsa.

– Joko je od početka imala velik uticaj na Lenona – potvrđuje i Rajner Moers.

Kontroverzna ljubav: Joko Ono i Džon Lenon

Prva četiri albuma nakon Beatelsa Lenon je snimio zajedno sa Joko Ono, koja je takođe pisala pesme i pevala.

– Bio je zadovoljan time – uveren je Rjiner Moers. Kasnije su se promenili i obožavaoci i Joko Ono, koja je bila sve posvećenija obožavaocima.

Ali ostao je odnos ljubav-mržnja između Lenona i Makartnija, dvojice autora pesama Beatlesa.

– Oni su profitirali jedan od drugog – kaže Rajner Moers. – Lenon je Makartnija sačuvao od površnosti, a Makartni je zaslužan za to što sve nije postalo previše bizarno.

HL/Izvor: b92.net

Previous post

"557799" je ritam našeg srca... i naslovna kompozicija sa predstojećeg albuma grupe EYOT

Next post

Povampirila se Greta Van Fleet... Spremaju drugi album, a prvi singl je "My Way, Soon"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *