Home»Film»14. Festival srpskog filma fantastike od 15. do 18. oktobra u SKC Beograda i Kombank Dvorani

14. Festival srpskog filma fantastike od 15. do 18. oktobra u SKC Beograda i Kombank Dvorani

4
Shares
Pinterest Google+

Ovogodišnji Festival srpskog filma fantastike održaće se u Studentskom kulturnom centru Beograda i Kombank Dvorani od 15. do 18. oktobra.

Tokom trajanja festivala biće prikazani kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu “Koskar” u sledećim kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolji vizuelni efekti, najbolji film iz regiona (iz zemalja bivše Jugoslavije), najbolji strani film i specijalni doprinos filmskoj umetnosti.  O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Džastin Martel, producent i reditelji Raško Miljković i Dino Julius.

Prema rečima organizatora festivala, publika će imati priliku da premijerno pogleda tri dugometražna filma.

Koskar/ Photo: Daniela Radojković
Koskar/ Photo: Daniela Radojković

Na otvaranju festivala, 15. oktobra, beogradskoj publici će premijerno biti prikazan film “Deathcember”. Treće večeri, 17. oktobra, u Kombank Dvorani gledaoce očekuje svetska premijera filma “C.L.E.A.N.”, dok će na zatvaranju regionalnu premijeru imati film Lojda Kaufmana “Shakespeare’s Sh*tstorm”.

Drugo veče festivala rezervisano je za srpski SF i horor treš film. Selektor Jovan Ristić kaže da ovo tematsko veče nazvano TREŠ ILI SMRT! predstavlja podsećanje na “remek-nedela” srpskog SF i horor treša koja su poslednjih 13 godina prikazivana na Festivalu srpskog filma fantastike, a pre toga i na legendarnom Low Fi Video festivalu i Jugoslovenskom festivalu jeftinog filma.

– Treš nam je pokazao da svako može napraviti film koji, ma koliko jeftin i tehnički nesavršen, ne mora biti bezvredan, a može da bude urnebesniji od bilo kakve komedije – ističe Ristić.

Ekipa filma “C.L.E.A.N.” predvođena glavnim glumcem Kostasom Mendilorom i producentom Vjekoslavom Katušinom biće specijalan gost ovogodišnjeg izdanja festivala.

Photo: Promo
Photo: Promo

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 17. oktobra održaće se i sedmi po redu Belgrade Zombie Walk.

Šetnja zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora.

Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

Sve projekcije u Studentskom kulturnom centru su besplatne, dok cena karte za premijeru filma “C.L.E.A.N.” u Kombank Dvorani iznosi 400 dinara.

Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Festival će se održati uz poštovanje ograničenog broja osoba, strogo pridržavanje i sprovođenje svih protivepidemijskih mera propisanih Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

FSFF/ Photo: Daniela Radojković
FSFF/ Photo: Daniela Radojković
Previous post

Ako ovako se nastavi, ovde niko neće ostati... sem: lopovi, kerovi, botovi… BS opet udara - jako

Next post

"557799" je ritam našeg srca... i naslovna kompozicija sa predstojećeg albuma grupe EYOT

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *