Home»Muzika»Nik Mejson objavio koncertni DVD s ranim pesmama koje su Pink Floyd “zaboravili”

Nik Mejson objavio koncertni DVD s ranim pesmama koje su Pink Floyd “zaboravili”

5
Shares
Pinterest Google+
Nik Mejson/ Photo: youtube.com printscreen
Nik Mejson/ Photo: youtube.com printscreen

Bubnjar Pink Floyda Nika Mejson je sa svojim projektom Saucerful of Secrets upravo objavio koncertni album i DVD “Live At The Roundhouse”, kao posvetu prvom, psihodeličnom razdoblju rada legendarnog benda.

Upravo to početno razdoblje jedno je od ključnih, ako ne i najplodonosnijih u karijeri Pink Floyda, u kojima je Mejson jedini član koji je svirao na svim albumima. Preciznije, snimak iz Roundhousea uglavnom se bavi periodom pre drugog albuma, dok je u grupi bio gitarista i pokretačka snaga Sid Baret, koga je 1968. zamenio Dejvid Gilmur i započeo drugu etapu rada grupe koja je dovela do najpoznatijih i komercijalno najuspešnijih albuma, turneja, do zvuka “klasičnih” Floyda kakve poznaje najšira publika.

Zajedno, pa makar za jednu pesmu… Rodžer Voters i Nik Mejson odsvirali “Set the Controls for the Heart of the Sun”

Ali, pre toga Floydi su bili sve samo ne komercijalna i popularna grupa. Naprotiv, s Baretom su bili pioniri radikalnog novog zvuka, a prvi album “The Piper at the Gates of Down” iz 1967. kao i niz fascinantnih singlova, pretvorio ih je u najvažnije novo ime novog rocka, zajedno s Velvet Underground u Njujorku i The Doors u Los Anđelesu, kao i Džimijem hendriksom , koji su iste godine počeli da pomeraju granice tadašnje rock i pop scene.

Live At The Roundhouse, cover
Live At The Roundhouse, cover

U 22 pesme na “Live at the Roundhouse” Mason se koristi upravo tim materijalima, pesmama s prvog i drugog albuma, a izvukao je čak i fenomenalne singlove “Arnold Layne” i “See Emily Play”, kao i “Point Me at the Sky” snimljenu s Gilmurom 1968. Dakle, odabrao je i materijale iz prve faze rada s Gilmurom, ali su sve izvedene pesme iz perioda pre snimanja albuma “The Dark Side of the Moon”. Brojkama, od 22 pesme iz Roundhousea samo četiri su se našle na nekom live albumu kasnijih Pink Floyda.

Novi datum za koncert Nika Mejsona u Beogradu – 19. jun 2021. godine

Mejson je s pratećim bendom u kojem peva gitarista Gery Kemp iz Spandau Ballet, obradio pesme Pink Floyda koje ulaze među najznačajnije u istoriji rocka, samo ih je “prekrila” megauspešnost kasnijih albuma Floyda i želja da pobegnu od najranije prošlosti. Međutim, sam početak Pink Floyda bio je retko uspešan artistički primer uozbiljavanja rocka, nalaženja novih izražajnih mogućnosti i povezivanja muzike s video-projekcijama. Barettvi biseri i danas svedoče da su samo 1967. Floydi, s Nikom Mejsonom na bubnjevima, ostavili iza sebe album koji se s alternativne strane scene mogao da se meri s iste godine objavljenim “Sgt. Pepperom” legendarnih Beatlesa.

Mejson je sa projektom Saucerful of Secrets trebalo da gostuje u Beogradu u junu ove godine, ali je koncert odložen za 19. jun 2021. pa ćemo i uživo imati priliku da čujemo ove sjajne “zaboravljene” stvari.

HL/Izvor: vecernji.hr

Previous post

12 gnevnih filmova... Tribina “Moj jutarnju smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu” sutra u DOB-u

Next post

Njihova "Mašta" radi svašta... Tuzlanski bend Nula Plus objavio novi lyric video

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *