12 gnevnih filmova… Tribina “Moj jutarnju smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu” sutra u DOB-u

0
49
Moj jutarnji smeh/ Photo: Promo (FAF)
Moj jutarnji smeh/ Photo: Promo (FAF)

U Petak, 9. oktobar od 20:00 časova u Domu omladine Beograda, u okviru ciklusa 12 gnevnih filmova, biće održana tribina “Moj jutarnju smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu”.

Učestvovaće: Marko Đorđević (scenarista, reditelj, montažer), Filip Đurić (glumac), Ivana Vuković (glumica) i Miloš Pušić (producent). Tribinu će da vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Tribina “Moj jutarnju smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu“ imaće u svom fokusu voljeni i nagrađivani dugometražni igrani debi scenariste, reditelja i montažera Marka Đorđevića.

Photo: Promo
Photo: Promo

Pobednik Festivala autorskog filma, po mnogima najbolji domaći film u protekloj godini, “Moj jutarnji smeh” je priča o Dejanu (glumi ga Filip Đurić) koji, iako se bliži tridesetoj, i još uvek živi sa roditeljima. Posle posete vidovnjaku (Nebojša Glogovac) u njegov život ulazi koleginica sa posla (Ivana Vuković). Prvi put Dejan ima šansu da nešto promeni i počne da živi svoj život.

Reditelj i scenarista Marko Đorđević je u jednom od svojih intervjua rekao da ovaj film govori o generaciji koja, previše čuvana od strane svojih roditelja, konačno preuzima odgovornost nad sopstvenim životom.

Kada su roditelji, koji su pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, izgubili dostojanstvo i snagu, kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom – 12 gnevnih filmova.

Ciklus od osam tribina je prvenstveno usredsređen na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju.

Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora.

Ovaj ciklus tribina predstavlja svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno je, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, svedočanstvo vremena u kome živimo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime