Home»Umetnost»“Testiraj se na igru”… Otvoren Konkurs za Festival koreografskih minijatura

“Testiraj se na igru”… Otvoren Konkurs za Festival koreografskih minijatura

4
Shares
Pinterest Google+

Konkurs je otvoren za sve stilove umetničke igre i podrazumeva koreografska ostvarenja trajanja do 10 minuta.

Festival će biti realizovan po 24. put sa ciljem da promoviše koreografsko stvaralaštvo u oblasti savremene umetničke igre, uz slogan “Testiraj se na igru”.

Photo: Promo
Photo: Promo

UBUS obaveštava publiku da će se novo izdanje festivala održati u izmenjenom formatu, a vreme i mesto održavanja biće naknadno saopšteni.

Međunarodni karakter festivala ove godine nije moguć upravo zbog pandemije koja i dalje nije nestala u celom svetu.

U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima, koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, UBUS je odlučio da ovogodišnji konkurs za takmičarski program bude otvoren isključivo za umetnike iz Srbije.

Ove godine koncept je drugačiji, i tako će Umetnički savet festivala odabrati deset autora od prijavljenih kandidata čiji će se radovi izvesti uživo ili virtuelno.

Druga novina je da umesto tri glavne festivalske nagrade, ovoga puta biti svi takmičari će biti finansijski stimulisani u identičnom iznosu.

Nagrade su uveliko poznate kroz 24 izdanja – Nagrada publike i “Ohrabrenje” koja pruža podršku za realizaciju celovečernje predstave, a onda taj komad bi se premijerno izveo kao revijalni program sledećeg FKM-a.

Photo: Promo
Photo: Promo

Publika će ove godine u okviru upravo tog revijalnog programa imati priliku da pogleda dve jednočinke “Vita brevis”, koreografa Katarine Ilijašević i “Deo mene i ja” Sandre Milošević, prošlogodišnjih dobitnica nagrade “Ohrabrenje”.

Udruženje baletskih umetnika podseća javnost na veoma teške okolnosti koje su zadesile izvođačke umetnosti, kao i da su sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut.

Ovogodišnji FKM će biti organizovan sa 60% umanjenih sredstava.

Oni posebno izdvajaju ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene.

– Zato pozivamo stvaraoce da ne odustaju od stvaranja uprkos okolnostima, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika – zaključuju u saopštenju.

Previous post

E pa načekaćemo se i na novu "Dinu"... Premijera odložena za skoro godinu dana

Next post

Preminuo glumac Klark Midlton, našoj publici najpoznatiji po serijama "Twin Peaks" i "The Blacklist"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *