Home»Muzika»Tačka! Vrhovni sud SAD presudio: Led Zeppelin nisu ukrali “Stairway to Heaven”

Tačka! Vrhovni sud SAD presudio: Led Zeppelin nisu ukrali “Stairway to Heaven”

4
Shares
Pinterest Google+
Led Zeppelin/Photo: YouTube printscreen
Led Zeppelin/Photo: YouTube printscreen

Grupa Led Zeppelin će konačno moći da odahne i za sobom ostavi višegodišnju parnicu oko autorskih prava na pesmu “Stairway to Heaven”, jer je Vrhovni sud u SAD juče, 5. oktobra, presudio u njihovu korist, piše People.

Slučaj datira od 2014. godine, kad je Majkl Skidmor, advokat, poverenik gitariste benda Spirit, Rendija Vulfa (Rendija Kalifornije), podneo tužbu protiv Led Zeppelin-a zbog sličnosti između početka pesme “Stairway to Heaven” i Spiritove “Taurus” iz 1968. godine. Da podsetimo, Robert Plant i Džimi Pejdž iz Led Zeppelin-a su komponovali i objavili “Stairway” 1971. godine.

– Ljudi me uvek pitaju zašto “Stairway to Heaven” zvuči isto kao “Taurus”, koja je objavljena dve godine ranije. Znam da su Led Zeppelin uvek svirali Spiritovu “Fresh Garbage” na svojim živim nastupima. Bili su nam predgrupa u okviru njihove prve američke turneje – napisao je Rendi Vulf u okviru beležaka za Spiritov album iz 1996. godine.

Led Zeppelin za 50. godišnjicu reizdaju “japansku” 7-inčnu verziju “Immigrant Song”… Štampaju samo 19.700 komada

Sudija je bio saglasan s tim da postoji dovoljno sličnosti između pesama u aprilu 2016, dok se porota tome usprotivila samo dva meseca kasnije. Skidmorova žalba je prolongirala suđenje, pa ga je američki Apelacioni sud ponovo zakazao za septembar 2018.

Početkom 2020. godine, Deveti američki okružni apelacioni sud u San Francisku još jednom je presudio u korist Zeppelina, rekavši da Robert Plant i Džimi Pejdž nisu kršili autorska prava za “Taurus”. Potom je, međutim, od Vrhovnog suda SAD ponovo zatraženo da preispita ranije odluke u novopodnesenoj žalbi Skidmora. Sud je to sada odbio i time zatvorio slučaj.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Preminuo glumac Klark Midlton, našoj publici najpoznatiji po serijama "Twin Peaks" i "The Blacklist"

Next post

Sve što treba da uradite je... da pogledate novi promo spot za Mobil Music Fest #2

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *