Misterija poslednje pesme Džona Lenona… i kakve veze s tim ima TV film o bejzbolu

0
93
Džon LenonPhoto: facebook@johnlennon
Džon LenonPhoto: facebook@johnlennon

Mesec dana pre nego što je ubijen u decembru 1980. godine, Džon Lenon je objavio numeru “Grow Old With Me”, inspirisanu pesmom Roberta Brauninga.

Poznato je da je inspiracija za pesmu Lenonu došla u julu te godine, dok je gledao film o bejzbolu u toku posete Bermudi. Vodeći analitičar Bitlsa je identifikovao konkretni film, time rešivši misteriju koja je trajala decenijama, piše Guardian.

10 PESAMA BEATLESA KOJE DŽON LENON NIJE MOGAO DA PODNESE… A SVE SU SJAJNE

Kenet Vomak je odgledao desetine filmova o bejzbolu pre nego što je shvatio da Lenon pogledao “Ljubavna afera: Priča o Eleonori i Luu Gerigu”, TV film iz 1978. o bejzbol igraču čiji je život naglo okončan usled retkog nervnog poremećaja. Geriga je tumačio Edvard Herman (Bogati Riči, Gilmorove), koji je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze u 37. godini.

DA LI STE ZNALI DA JE DŽON LENON POKLONIO JOSIPU BROZU – DVA ŽIRA… OVO JE PISMO KOJE JE PRATILO NEOBIČAN POKLON

Vomak je za Observer izjavio da je Lenon bio očaran scenom u kojoj Eleonora čita pismo u kojem se Gerig poziva na prve redove rabina Bena Ezre, Brauningove istorijske pesme iz 1864. inspirisane naučnikom iz 12. veka.

– Hvala ti što si mi poslala tu knjigu pesama. Posebno mi se dopala ona od Roberta Brauninga koja kaže: “Ostari sa mnom, najbolje će tek doći”… (Grow old along with me!/The best is yet to be)

Vomak, profesor engleske i popularne muzike na Monmaut univerzitetu u Nju Džerziju, ovo istraživanje je uključio u svoju knjigu “John Lennon 1980: The Last Days in the Life”, koja će biti objavljena sledeće sedmice.

HL/Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime