Home»Kult»Bila je i ostala “Piece of Our Hearts”… 50 godina bez Dženis Džoplin

Bila je i ostala “Piece of Our Hearts”… 50 godina bez Dženis Džoplin

4
Shares
Pinterest Google+
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin
Dženis Džoplin/Photo: [email protected]

Pre tačno 50 godina, 4. oktobra 1970.  preminula je Dženis Lin Džoplin, američka folk-rock kantautorka, ikona hipi pokreta kasnih šezdesetih u SAD.

Kao devojka bavila se slikarstvom i pevanjem u horu, a s 19 godina otišla je u San Francisko da napravi karijeru. Ali, nije joj uspelo u naredne tri godine pa se vratila u rodni Port Artur u Teksasu. 

KO JE UBIO DŽENIS DŽOPLIN? IDEMO U 1970. GODINU, U SOBU 105 LENDMARK HOTELA U HOLIVUDU…

Vrata muzičkog sveta  širom su joj se otvorila kada je dobila poziv grupe Big Brother and the Holding Company da im se pridruži. S njima je nastupila na Monterey Pop festivalu 1967, a dve godine kasnije bila je među najvećim atrakcijama Woodstock festivala kao samostalna umetnica.

Proslavile su je pesme ‘Piece of My Heart’, ‘Cry Baby’, ‘Mercedes Benz’ i ‘Me and Bobby McGee’, koja je uspeh ostvarila tek posle Dženisine prerane smrti od predoziranja heroinom u Los Anđelesu.

Pesme su joj posvetili The Mamas and the Papas (‘Pearl’), Leonard Koen (‘Chelsea Hotel No.2’) i Džeri Garsija iz Grateful Dead (‘Birdsong’). Izvršila je presudan uticaj na pevačice kao što su Grejs Slik iz Jefferson Airplane i Stivi Niks iz Fleetwood Mac, između ostalih.

Uvrštena je u Rock and Roll Kuću Slavnih 1995. godine, a magazin Rolling Stone postavio je na 28. mesto najboljih pevača svih vremena. Mi mislimo da je zaslužila mnogo bolje mesto.

Previous post

Pa ko onda ostaje, samo omatoreli Harison Ford...? Posle Spilberga i scenarista Dejvid Kep napustio snimanje "Indijane Džons  5"

Next post

Zvezda "Igre prestola" progovorila o operaciji mozga: Plašila sam se samo da ne umrem na snimanju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *