Home»Pulse»Puls grada»Street Art na Vračaru… Drugi Vikend ulične umetnosti od 2. do 4. oktobra u prostoru centra Božidarac

Street Art na Vračaru… Drugi Vikend ulične umetnosti od 2. do 4. oktobra u prostoru centra Božidarac

4
Shares
Pinterest Google+

Drugi Vikend ulične umetnosti na Vračaru će se održati od 2. do 4. oktobra u prostoru centra Božidarac sa ciljem da približi uličnu umetnost široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja.

U okviru Vikenda ulične umetnosti uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva kulture i informisanja će se održati prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi – Calle Libre iz Beča.

Predstavnica festivala, Marina Bartoletti će sa publikom podeliti razvojni put ovog uspešnog festivala, iskustva i izazove sa kojima su se suočavali, a poseban fokus će biti na učešću umetnica u Calle Libre programu.

Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala.

Tokom vikenda će se održati i druga po redu street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros.

Seniori će imati priliku da saznaju više o uličnoj umetnosti kao i da stvore svoja umetnička dela.

Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru će voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade.

Vikend ulične umetnosti/ Photo: Promo (Božidarac)
Vikend ulične umetnosti/ Photo: Promo (Božidarac)

Cilj Vikenda ulične umetnosti je dobijanja dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice.

Ta podrška se u svakodnevnom životu ogleda kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, interesovanje da se odlazi na izložbe i festivale koji su vezani za uličnu umetnost, fotografisanje i dokumentovanje ulične umetnosti i deljenje stečenih znanja sa prijateljima, komšijama, kolegama, porodicom – što je i najiskreniji način da se ova umetnost zaštiti i sačuva kao kulturno nasleđe.

Vikend ulične umetnosti organizuje Street Art Belgrade (Udruženje građana “Kruna”) i Centar za obrazovanje i kulturu Božidarac  uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Vikend ulične umetnosti je deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.

Vikend ulične umetnosti/ Photo: Aleksandar Đalek Đorđević (promo, Božidarac)
Vikend ulične umetnosti/ Photo: Aleksandar Đalek Đorđević (promo, Božidarac)
Previous post

Auf Wiedersehen u petak u Klubu 20/44

Next post

Peter Zirbs: Beograd nosim u svom srcu... kao i fantastičnu srpsku kuhinju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *