Home»Muzika»Jazz»Deseti DžezIbar festival 2. i 3. oktobra u Kraljevu

Deseti DžezIbar festival 2. i 3. oktobra u Kraljevu

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Kulturni centar Ribnica Kraljevo organizuje 10. džez festival DžezIbar 2. i 3. oktobra u dvorištu Francuske kuće.

Obe festivalske večeri ljubitelji džeza će moći da prate direktan prenos koncerata i na YouTube kanalu Kulturnog centra.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine festival nema internacionalni karakter.

Photo: Promo
Photo: Promo

U petak, 2. oktobra u 20:00 časova, nastupiće Wonder Strings Quartet. Članice kvarteta su muzičke umetnice koje su svoju karijeru izgradile u renomiranim simfonijskim i kamernim orkestrima u kojima i danas rade.

Prvu postavu Wonder Strings kvarteta čine Mirjana Nešković (prva violina), Aleksandra Popović (druga violina), Ivana Uzelac (viola) i Danijela Milutinović (violončelo).

Na festivalu u Kraljevu nastupiće sa perkusionistom Aleksandrom Radulovićem.

Iste večeri od 21:30 nastupa Dragan Ćalina Quartet, autorski džez bend sastavljen od eminentnih džez muzičara  koji se već dugi niz godina druže i zajedno stvaraju.

Njihov debitantski album “The Circle“ objavljen je za izdavačku kuću PGP RTS.

Na repertoaru kvarteta nalazi se autorska muzika, inspirisana različitim džez pravcima, kao i džez standardi.

Kvartet čine: Dragan Ćalina (klavir), Luka Ignjatović (alt saksofon), Boris Šainović (kontrabas) i Peđa Milutinović (bubnjevi).

Rastko Obradović/ Photo: Promo
Rastko Obradović/ Photo: Promo

U subotu u 20:00 časova program otvara La Famiglia Jazz Quintet. U specifičnim okolnostima u doba pandemije, a povodom jubilarnog desetog izdanja festivala DžezIbar, grupa vrsnih solista, članova Big Benda RTS-a, oformila je novi džez sastav – La Famiglia Jazz Quintet.

Podstaknuti dolaskom u orkestar izuzetno talentovanog mladog saksofoniste Rastka Obradovića, starije kolege su zajedno sa njim oformile ovaj bend koji će izvoditi Rastkovu autorsku muziku, ali i najbolje i najzahtevnije kompozicije iz riznice tradicionalnog džeza.

Članovi kvinteta su Rastko Obradović (saksofon), Marko Đorđević (truba), Ivan Aleksijević (klavir), Milan Pavković (bas) i Miloš Grbatinić (bubnjevi).

Eyot/ Photo: Zoran Radosavljević
Eyot/ Photo: Zoran Radosavljević

Festival se završava nastupom niškog muzičkog sastava EYOT, koji čine Dejan Ilijić (klavir), Miloš Vojvodić (bubanjevi), Marko Stojiljković (bas) i Slađan Milenović (gitara).

Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

DžezIbar se i ove godine održava uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kraljeva.

Ulaz je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen. Mole se posetioci da se pridržavaju svih propisanih mera radi suzbijanja širenja korona virusa.

 

Previous post

Klepton podržao kampanju Van Morisona za spas izvođenja muzike uživo: Ako ne reagujemo sada, nikada se nećemo oporaviti

Next post

Brajan Mej priznao da je doslovno "pobegao s lopate"... Prvo me je izdalo srce, potom su mi lekovi uništili želudac, ali opraviću se! Osećam da mi se vratila životna iskra

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *