Home»Muzika»Za kraj koncertne sezone na Zidiću… Peter Zirbs 2. oktobra na Platou Milana Mladenovića

Za kraj koncertne sezone na Zidiću… Peter Zirbs 2. oktobra na Platou Milana Mladenovića

5
Shares
Pinterest Google+
Peter Zirbs/ Photo: Peter Draxl (promo, Dom omladine Beograda)
Peter Zirbs/ Photo: Peter Draxl (promo, Dom omladine Beograda)

Za završnicu osme sezone Koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda nešto sasvim posebno – iz Austrije nam u goste stiže stari prijatelj, multiinstrumentalista, kompozitor i muzički producent, Peter Zirbs.

Prošle godine otvorio je koncertnu sezonu na Platou Milana Mladenovića predstavljanjem svog prvog solo albuma “What if we don’t exist?” (Fabrique Records), a sada je zatvara DJ setom koji će biti ekskluzivna promocija njegovog novog EPizdanja “On A Beautiful Day“, objavljenog 28. avgusta.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih prošlog veka. Tokom godina objavljivao je radove pod raznim pseudonimima i za različite izdavačke kuće, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope.

Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova. Jedan je od pionira u eksperimentisanju sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice i postao prepoznatljiv po svojoj energičnoj i “sirovoj“ produkciji.

Photo: Promo (Dom omladine Beograda)
Photo: Promo (Dom omladine Beograda)

Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice.

Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom “Low“, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma.

Novi EP “On A Beautiful Day” (Fabrique Records), donosi izvesnu notu proročkog u odnosu na vreme u kojem živimo, aktuelna dešavanja u svetu i fazu koju kao čovečanstvo prolazimo: od urušavanja mnogih ustaljenih formi življenja i ponašanja, do nekih novih početaka – sve to sa jakim ličnim doživljajem ovog procesa.

To se posebno oseća u pesmi “Locked In“, u kojoj je ostvario saradnju sa harizmatičnim Craig Walkerom (ex-Archive).

Walker je napisao stihove prošle jeseni, inspirisan jednim intervjuom sa legendarnom pevačicom Nico, a danas pesma koju je otpevao zvuči zastrašujuće aktuelno u kontekstu dešavanja sa globalnom izolacijom zbog pandemije koja traje već mesecima.

U saradnji sa sjajnom pevačicom i autorkom, Lorettom Who, Zirbs je snimio izuzetno emotivnu numeru “Wasted” – bombastična elektronika u sudaru sa nežnim ženskim vokalom životno i autentično, kao retko koja pesma u skorije vreme, oslikava sve prisutniju otuđenost među ljudima.

Hipnotička “The Grand Blackout” i energična “Intensive Care Unit“, su instrumentali komponovani u tipičnom Zirbsovom stilu, između minimalizma i muzičkih korena iz kojih je potekao.

Naslovna pesma “On a Beautiful Day“, vuče na plesni podijum u najboljem tehno maniru, ali nosi i duboko emotivnu, intimnu poruku.

Kakva je to posebna veza između Zirbsa i Beograda, koji je između prvog albuma i novog EP-ja objavio  singl pod nazivom “Belgrade“, ostaje da otkrijemo 2. oktobra od 20:00 časova u velikom finalu ovogodišnje koncertne sezone na Zidiću.

Previous post

"Prirodno"... Sana Garić predstavila novi video singl

Next post

Muzička bitka protiv depresije... ČBS snimili "stripovski" spot za pesmu "Ziplajn"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *