Home»Knjige»Poslednja vožnja Srbije… “Đubre”, proročki roman Marka Vidojkovića, u prodaji od 30. septembra

Poslednja vožnja Srbije… “Đubre”, proročki roman Marka Vidojkovića, u prodaji od 30. septembra

4
Shares
Pinterest Google+

Godine 2018. epidemija superkuge započinje u Srbiji, u Beogradu, na divljim deponijama smeća, i preti da se proširi na ceo svet. Dragiša, brutalan i neuračunljiv operativac tajne službe, “srpski psiho” i siva eminencija za predsednika Srbije, pozvan je da reši stvar.

U novoj knjizi “Đubre” Marku Vidojkoviću je uspelo da od jednog izopačenog predloška iz stvarnog života, od najgorih glumaca i bizarnog scenarija napravi odličan roman. Uz furiozan ritam, političku nekorektnost, iščašeni crni humor, Vidojković ponire duboko u psihopatologiju neimenovanih likova, koji su iz senke u velikoj meri preoblikovali posttranziciona društva na ovim prostorima. Posebna vrednost ovog romana je lik Dragiše, pripovedača romana, u koga je Vidojković ugradio sve negativne stereotipe o Srbima.

I da, Vidojković je predvideo pandemiju, budući da je roman počeo da piše sredinom 2019. godine kada je COVID-19 bio daleko od nas.

– Hteo sam da srpski režim suočim sa situacijom nad kojom nemaju kontrolu, sa nečim što ugrožava ne samo njihov opstanak na vlasti već i živote. Kuga otporna na antibiotike, koja se rađa u Srbiji i širi svetom u avgustu 2019, kad sam počeo da pišem ‘Đubre’, delovala je kao sjajna zamisao. Na dve trećine rukopisa započela je pandemija COVID-19. Napravio sam pauzu u pisanju do kraja vanrednog stanja, da vidim kako će se zaraza odvijati u realnosti. COVID-19 je ipak naivno oboljenje u odnosu na moju superkugu. Mislio sam da sam maštovit, ispostavilo se da sam bio vidovit, a ‘Đubre’ je prevazišlo moj inicijalni plan i savršeno se uklopilo u jezivi duh 2020 – rekao je Marko Vidojković o novom romanu.

Đubre, cover
Đubre, cover

Ante Tomić, Goran Marković, Predrag Ličina, Miroljub Stojanović među prvima su pročitali „Đubre” Marka Vidojkovića.

“Neodoljivo duhovito, nemilosrdno cinično, hrabro i muževno. Marko Vidojković najveći je frajer naše književnosti”, napisao je Ante Tomić

“Zastrašujuće i privlačno u isto vreme, to je utisak koji ostavlja Đubre, reči su Gorana Markovića.

Đubre nije istorija bolesti društva, nego plastično prikazan suludi i ekstatični kraj. Euforija raspadanja do posljednjeg daha”, dodao je Faruk Šehić.

“Ja da sam predsjednik Srbije i da živimo u romanu ‘Farenhajt 451’, prvo bih spalio Đubre, zaključio je Predrag Ličina

“Đubre” Marka Vidojkovića možete pronaći od srede 30. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

DA BI NAJNOVIJE VESTI BILE SAMO NA JEDAN KLIK OD VAS, INSTALIRAJTE NAŠU ANDROID APLIKACIJU

Previous post

Noć za dobar blues... Kolja u bašti kluba Fest 9. oktobra

Next post

Hoakin Finiks i Runi Mara dobili sina, dali su mu ime, naravno - River

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *