Home»Muzika»Rambo Amadeus otkrio zašto ne veruje nijednom režimu: Tito mi je oterao oca na Goli otok, ali je bio veliki mudonja i strašan tip

Rambo Amadeus otkrio zašto ne veruje nijednom režimu: Tito mi je oterao oca na Goli otok, ali je bio veliki mudonja i strašan tip

4
Shares
Pinterest Google+
Rambo Amadeus/Photo: YouTube printscreen
Rambo Amadeus/Photo: YouTube printscreen

Rambo Amadeus oduvek je hrabro isticao političke stavove u javnosti, a razlog tome izgleda leži u teškoj sudbini koju je njegov otac Ilija Pušić doživeo tokom Drugog svetskog rata, kada su ga zarobili pripadnici paravojne formacije.

BIO JE 6. MAJ, A ALBUM SE ZVAO “O TUGO JESENJA”… I NIKO NIJE IMAO POJMA KO JE TAJ RAMBO AMADEUS. ALI OK, RAZUMLJIVO, BILA JE 1988.

U velikom intervjuu koji je dao za magazin “Profil” 1999. godine, tokom bombardovanja SRJ, muzičar je ispričao kroz kakvu golgotu je prošao njegov otac, a zatim priznao da je to ostavilo traga i na njegovoj duši.

– Mog oca su 1942. godine zarobili pripadnici jedne paravojne formacije. Bilo je ljeto i uveče je nekako uspio da im pobjegne. Ipak, prije nego što je to uradio, uzeo je jedan mitraljez “maksim”, koji je imao onaj veliki hladnjak. Izvadio je vodu iz njega i popišao se unutra. Pretpostavio je da će se sjutra, na suncu, od toga usmrdjeti cio bataljon. To je za mene herojsko djelo, koje me je vodilo kroz čitav život. Mogao je tim mitraljezom da pobije sve te ljude, ali mu je bilo žao da puca, pošto su sve to bili naši, bez obzira na to kakve su kape i uniforme nosili – otkrio je Amadeus tom prilikom, a zatim istakao da tu nije bio kraj hororu koji je doživeo njegov otac.

RAMBO AMADEUS POSTAVIO PITANJE BALKANCIMA KOJI MISLE DA NISU RASISTI: A S KOLIKO ROMA STE PRIJATELJI?

– Otac mi je poslije toga 11 mjeseci proveo na Golom otoku. Bio je učitelj u jednom selu iznad Herceg Novog kad je došla 1948. Naredili su im da skinu Staljinove slike iz učionice, i da stave Titove. A svi oni su za vrijeme rata pjevali: “Partizani, mi smo braća, a drug Staljin nam je ćaća”. Učili su ih da je Staljin najveći, a da je Tito samo njegov najbolji učenik. Sjutradan su mu policajci prišli u gradu i rekli: “Ej, Ilija, dođi ujutru i ponesi zimski kaput”. To je značilo – nećeš kući bar godinu dana, pošto je bilo ljeto, nisu se nosili kaputi. Ono što se dešavalo mom ocu, na mene se odrazilo tako da nikad nisam vjerovao nijednom režimu – ispričao je muzičar.

On se prisetio i dana kada je saznao da je Tito umro, objašnjavajući zapravo kako su ljudi doživljavali Josipa Broza.

– Kad je Tito umro bio sam na nekom takmičenju u jedrenju u Sloveniji. Kiša je padala i bio sam s društvom u kuglani. Taman smo kupili žeton i počeli da igramo kad je došao konobar i zamolio nas da prestanemo jer je umro Tito. Rekao sam mu da to nije moj problem, ali je on bio uporan: “Jao, nemojte, molim vas, vratiću vam pare”. Svi su mislili, kad Tito umre, da će sve da se raspadne, da će da počne rat, ali nisu shvatali da je država spor organizam. Tito je bio veliki mudonja i strašan tip. Ali sada miševi izlaze iz rupa kada je mačak otišao – rekao muzičar u razgovoru sa Đorđem Mijuškovićem, a zatim priznao da je imao želju da upozna tadašnjeg predsjednika Jugoslavije.

To je možda glavni razlog što je Rambova politička aktivnost prožimala i njegove prve muzičke korake, kada je 1989. objavio drugi album “Hoćemo gusle”. Na toj ploči otpevao je hit “Amerika i Engleska biće zemlja proleterska” sa Micom Trofrtaljkom.

HL/Izvor: 24sedam.rs

 

Previous post

Bistriji ili tuplji čovek biva kad... Stiže vinilno reizdanje legendarnog albuma Šarla akrobate

Next post

ABBA jednu svoju pesmu nikada nije izvela uživo... jer pobednik, često, ne uzima baš sve...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *