Home»Muzika»Homeland»Nuklearni detlić, iliti etno na esidu… Aleksandar Mitrović Acart novom pesmom najavio treći album

Nuklearni detlić, iliti etno na esidu… Aleksandar Mitrović Acart novom pesmom najavio treći album

5
Shares
Pinterest Google+
Aleksandar Mitrović Acart /Photo: Danica Trajković
Aleksandar Mitrović Acart /Photo: Danica Trajković

Acartova kompozicija “Nuklearni detlić”, objavljena 25. septembra, svojevrsni je eksperiment  ili, kako sam umetnik kaže, “muzički prst u oko”.

Mada nosi u sebi čuveni muzički motiv iz crtanog filma “Pera Detlić”, Acartov “Detlić” je mnogo više od vedre, zabavne, vrcave muzičke priče. Reč je, zapravo, o vrlo složenoj kompoziciji, sa odličnim gruvom ritam sekcije, ženskim glasovima arhaične snage, maestralnim violinskim solom, upečatljivim stihovima i fantastičnom atmosferom, koja se drastično menja tokom pesme, vodeći ka dramatičnom završetku.

“Nuklearni detlić” je iznikao iz jedne ranije Acartove numere srodnog naziva – “Detlić”.

– Posve drugačija, bila je to instrumentalna, poletna kompozicija, sa naglašenim osobinama fanka i džeza. Novi “Detlić”, kojim se Acartov tim bavio poslednje dve godine, nosi više produkcijske smelosti, slobode u formi i više etno elemenata. Ali, “to je etno na esidu, na steroidimaˮ – objašnjava umetnik, dodajući da je ovo najzahtevnija kompozicija koju je ikada radio.

Aleksandar Mitrović Acart /Photo: Dragan Jevremović
Aleksandar Mitrović Acart /Photo: Dragan Jevremović

Pored Aleksandra Mitrovića Acarta (gitara, makedonska tambura, klavijature), u numeri “Nuklearni detlić” učestvovali su i Ivan Teofilović (saksofon), Aleksandar Cvejić (bas gitara), Goran Savić Čaki (bubnjevi), kao i gostujući norveški violinista, rodom iz Srbije, Daniel Lazar. Vokalni deo numere poveren je pevačicama grupe Srpski glasovi, koju predvodi Bojana Nikolić – Katarini Gojković i Jovani Zukanović. Kompozicija je snimljena u studiju Destilerija, producent je Petar Rudić, a izdavač Kontra Records.

DA BI NAJNOVIJE VESTI BILE SAMO NA JEDAN KLIK OD VAS, INSTALIRAJTE NAŠU ANDROID APLIKACIJU

Pored književnog, novinarskog, kritičarskog i pedagoškog rada, umetnik Aleksandar Mitrović Acart  već godinama uspešno plovi vodama etno-džeza, fjužna, fanka. Iza sebe ima dva audio-izdanja: “Ćiril Method” (Lampshade Media, 2017) i EP “Studio Sessions” (Lampshade Media, 2018), a u pripremi je treći album, čije objavljivanje možemo da očekujemo do kraja godine.

Nakon spotova za pesme “Kona” i “Oj, vrbo”, kao i drugih skorašnjih audio i video objava, kompozicija “Nuklearni detlić” je nova u nizu najava predstojećeg albuma. Pred nama su još dve. Jedna od njih biće objavljena na Miholjdan, 12. oktobra, i nosiće prigodno, praznično ime.

Previous post

Treba vam muzička motivacija da se potrudite u teretani... evo šta bi, kažu istraživanja, trebalo da slušate

Next post

Olivija Njutn-Džon konačno otkrila zašto ona i Džon Travolta nisu igrali u nastavku "Briljantina"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *