Ne, nije on režirao samo “Černobil”… Ovo je 8 najboljih spotova Johana Renka za Bouvija, Kajli, Madonu, Lanu Del Rej…

0
28
Johan Renk/Photo: printscreen YouTube Deadline Hollywood
Johan Renk/Photo: printscreen YouTube Deadline Hollywood

TV serija “Černobil” privukla je veliku pažnju prošle godine širom sveta. Ako vam ime Johana Renka, reditelja ove mini serije, ne znači mnogo, postoji nekoliko fascinantnih činjenica o njemu.

Za one mlađe koje se ne sećaju ili nikada nisu čuli, ovaj Šveđanin bio je deo pop grupe Stakka Bo čiji je najveći hit “Here We Go” bio dens hit devedesetih. Nakon završetka muzičke karijere Johan se okrenuo režiranju, kako na televiziji tako i muzičkih spotova. Tako je pre mini serije “Černobil” snimio nekoliko epizoda serija “Breaking Bad”, “The Walking Dead” i “Halt and Catch Fire”.

Ali verovatno je ono po čemu je najpoznatiji njegov rad na muzičkim spotovima. Vi zatim povucite paralele i zaključite kako njegova estetika funkcioniše.

#1 Madonna “Nothing Really Matters”

Madonin album “Ray of Light” doneo joj je veliki povratak. Johan je snimio video za pesmu “Nothing Really Matters” u kom ona nosi Jean Paul Gaultier crveni kimono. Ovaj spot spada u jedan od njenih najboljih vizualnih radova. Johan je umešao prste u još jedan veliki Madonin hit i to 2005, kada je snimio spot za pesmu “Hung Up”.

#2 Kylie Minogue “Love at First Sight”

Ovaj dens hit koji vas jednostavno tera da igrate i da se zaljubite, bio je propraćen legendaranim spotom koji je bio mešavina fantastičnog stajlinga i uprošćenih kompjuterskih grafika.

#3 The Knife “Pass This On”

Spot u kome transvestit peva u lokalnom klubu u kome su se navijači okupili da gledaju fudbalsku utakmicu momentalno je stekao kultni status. Ariana Grande i Troye Sivan iskoristili su ga kao referencu za svoj spot “Dance To This”.

#4 All Saints “Black Coffee”

U trenutku kada je “Matriks” bio jedan od najvećih filmskih hitova, ta estetika se savršeno poklopila sa zvukom koji su All Saints promovisale singlom “Black Coffee”. Pretežno zeleni kolorit preovlađuje u ovom videu koji je bio jedan od najzapaženijih u njihovoj karijeri.

#5 Beyoncé “Me, Myself and I”

Johan je sarađivao i sa Bijons. U videu za pesmu “Me, Myself and I” radnja se dešava unazad i govori o tome kako junakinja podnosi prevaru. U njemu je i legendarna scena u kojoj ona sama sebi seče kosu. Alternativna verzija spota koji se ne odvija unazad, sa dodatnim scenama, puštena je 2010.

#6 Lana Del Rey “Blue Velvet”

Ovaj spot iz 2012. godine prepun je asocijacija na istoimeni film Dejvida Linča. U njemu Lana nosi ružičasti moher džemper dok nastupa pred publikom, a H&M je odlučio da ga iskoristi kao promo spot za svoju jesenju kampanju.

#7 David Bowie “Lazarus”

Poslednja dva spota koje je Bouvi objavio pre smrti snimio je upravo Johan. Prvi je bio desetominutno malo remek delo “Blackstar”, a zatim i “Lazarus” za vreme čijeg snimanja su doktori obavestili Bouvija da je njegov rak neizlečiv i da ne nastavljaju sa terapijom.

#8 Robyn “Handle Me”

Kada je Robin snimala prvu verziju spota za ovu pesmu nije imala para za spotove, a znajući da Johan ne radi na projektima sa malim budžetima kontaktirala ga je radi preporuka i on ju je spojio sa ljudima koji bi mogli da joj pomognu. Nakon uspeha koji je napravila odlučila je da ponovo snimi spot za ovu pesmu i odmah je pozvala Renka. Rezultat je fantastično preplitanje kadrova Robin u ružičastim kutijama i njene glave u plavim kutijama koji prate ovu feminističku himnu.

HL/Izvor: espreso.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime