Home»Film»Darko Bajić na otvaranju LIFFE festivala: Ovaj festival treba ostaviti mladima da ga čuvaju i paze, nema boljeg mesta za sučeljavanje i dijalog

Darko Bajić na otvaranju LIFFE festivala: Ovaj festival treba ostaviti mladima da ga čuvaju i paze, nema boljeg mesta za sučeljavanje i dijalog

1
Shares
Pinterest Google+
Darko Bajić/Photo: printscreen YouTube Sputnjik Srbija
Darko Bajić/Photo: printscreen YouTube Sputnjik Srbija

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, u petak 25. Septembra u 19 sati, otvoren je 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, koji će trajati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, producent Miroslav Mogorović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Publici se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski otvorio je festival.

– Srećni smo što smo doveli publiku u bioskop jer nema ništa bez emocije, energije i bez međusobne komunikacije. To daje draž životu i festivalu. LIFFE će po prvi put probiti granice i to je dobra strana online platforme jer će nas videti u celom regionu. Dobro je da se čuje za festival i da on krupnim koracima svake godine grabi da postane događaj za koji se traži karta više – izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centera Sanja Conić povodom svečanog otvaranja.

Producent Miroslav Mogorović govorio je o novom filmu „Bilo jednom u Srbiji“ koji se trenutno snima u Leskovcu i okolini.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, o značaju LIFFE-a je rekao:

– Za ovaj deo Balkana je bitno da festival postoji. Mislim da raste iz godine u godinu i dobija sve veći značaj. Mogu da čestitam ljudima iz Leskovca, što su uspeli da organizuju festival u ovim uslovima ne prekidaju tradiciju. Da ipak skupe hrabrosti, pametno rukovode festivalom i da ga održe ove godine. Nadamo se da će sledeće godine biti svima lakše.

Umetnički direktor Darko Bajić povodom otvaranja ovogodišnjeg festivalskog izdanja je rekao:

– Ove godine će biti jako lepo jer ćemo uživati u dobroj atmosferi. Uživaćemo i u online platformi sa kojom smo napravili mnogo veći i bolji festival. Kad pogledate osamdesetak vrhunskih reditelja iz celog regiona, koji su godinama dolazili ovde, shvatićete da Leskovac nije samo Leskovac, nego ozbiljan filmski grad – istakao je Bajić i dodao: – Mislim da su za sve ono što se dešava i u Leskovcu i na festivalu, u stvari zaslužni ljudi koji vole film i time podstiču ono što je jako važno – nove filmove i večeri u kojima ćete uživati i zbog kojih ćete biti bogatiji u životu. Voleo bih da ovaj festival ostane mladima Leskovca, da ga čuvaju i paze, i da uvek imamo taj kulturni prostor za sučeljavanja i dijalog.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, povodom otvaranja LIFFE-a je istakao sposobnost festivala da odgovori na izazov pandemije:

– Uspeh se ogleda u tome na koji način otklanjate barijere. Mislim da je ovog puta 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije pokazao da možemo da ih otklanjamo. Onlajn platforma je nešto novo i pruža mogućnost da filmove pratimo na neki drugačiji, tehnički savremeniji način.

Glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, istakao je važnost postojanja LIFFE-a:

– Ovaj festival je užasno važan zato što je posvećen reditelju, a reditelj je na samom vrhu piramide filmske industrije i najodgovorniji je za sve. Zato je važno da ovaj festival postoji. Ja mu želim dug život, i ovim smatrajte da je 13. LIFFE otvoren.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, usledila je Specijalna projekcija filma reditelja Darka Bajića “Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić i mnogi drugi. Van konkurencije na onlajn platformi prikazano je i ostvarenje “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića.

PREMINUO GORAN PASKALJEVIĆ… ČUVENI SRPSKI REŽISER I SCENARISTA UMRO U PARIZU U 74. GODINI

A onda je stigla strašna vest...

Goran Paskaljević/Photo: YouTube printscreen RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal
Goran Paskaljević/Photo: YouTube printscreen RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović” festivala LIFFE je reditelj Goran Paskaljević,  a vest o njegovoj iznenadnoj smrti stigla je doslovno pola časa po saopštenju da je dobio nagradu.  

 

Previous post

Prijatelji Šenon Doerti zabrinuti, zlo se vratilo... Džejson Prisli: Ona je veliki borac, ali...

Next post

Lenonov sin intervjuisao Makartnija... U novom radio dokumentarcu Pol mu otkrio kakav je zaista bio njegov otac

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *