Home»Muzika»Homeland»Viva Vops uoči večerašnjeg koncerta: Živi smo, zdravi i bolji prijatelji nego ranije… spremni da u 2021. budemo bolji nego ikad

Viva Vops uoči večerašnjeg koncerta: Živi smo, zdravi i bolji prijatelji nego ranije… spremni da u 2021. budemo bolji nego ikad

2
Shares
Pinterest Google+
Viva Vops/ Photo: Gordan Jović RTS
Viva Vops/ Photo: Gordan Jović RTS

Zahvaljujući saradnji Bunt Rok Festivala i festivala Dok’n’Ritam, na zatvaranju petog izdanja festivala muzičkog dokumentarnog filma, koncert će održati bend Viva Vops.

Uoči koncerta na otvorenoj pozornici Doma kulture Studentski grad, koji će biti održan u petak, 25. septembra, razgovarali smo sa frontmenima ovog sastava, Aleksandarom Ćurčićem i Markom Jankovićem.

Photo: Promo
Photo: Promo

Neupućenima može delovati neverovatno ali za Viva Vops je zaista ova godina počela kako se samo poželeti može, zar ne?

Marko Janković: Tako je. Viva Vops je ovu godinu započeo live televizijskim nastupom u emisiji “3 boje zvuka“, a prethodno su nas oduševili nesebičnom podrškom i poverenjem ljudi koji predstavljaju domaći modni brend “Legend“. Potom smo bili počastvovani pozivom reditelja Danila Bećkovića pa smo naša muzika i mi kao bend učestvovali u jednoj od epizoda nove sezone domaće cenjene i popularne TV serije (gledajte na jesen). Nakon toga, publici smo poklonili i novi video spot za pesmu “Koliko vredi to” a predstavili smo i novu pesmu “Rasprodaja sreće”. Uz sve navedeno, računajući i predstojeće nastupe-  zaista se nadamo se da ćemo ispuniti bonus za ovu čudnu godinu, 2020. Svi smo zdravi i zahvalni, gde ćeš više od toga!

Šta je Viva Vops radio tokom ovih meseci “nove realnosti”?

Marko Janković: Tokom ovih sedam meseci naš bend je (nešto više nego inače) radio na spiritualnom rastu, osvežavanju našeg međusobnog dugogodišnjeg prijateljstva i naravno- usviravali smo se, održavali probe kad god smo mogli i radili na snimanju albuma koji će, uvereni smo- potpuno oboriti s nogu godinu 2021.

Viva Vops/Photo: AleX
Viva Vops/Photo: AleX

Vaša najnovija pesma “Rasprodaja sreće”, predstavljena par dana uoči početka vanrednog stanja, takođe je dobro prihvaćena. Stiče se utisak da se ljudima dopala zato što šalje poruke koje mogu biti dragocene za prevazilaženje ovog izazovnog perioda naših života: “budite sebi prijatelj”…  Na šta je još Viva Vops želeo da nam ukaže ovom pesmom?

Aleksandar Ćurčić: ”Rasprodaja Sreće” je nastala pre ovog globalnog haosa a publika je pesmu odlično prihvatila. Deo njih je pesmu povezao sa borbom čitave planete protiv nevidljivog neprijatelja. Prvi put smo je izvodili u emisiji ”3 Boje Zvuka”, samo par dana pre početka situacije u kojoj smo danas. Pesma govori o čoveku našeg doba i o dešavanjima u njegovom okruženju. Govori o rigidnosti, pokvarenosti i silnim manjkavostima sistema u kome živimo. Čini se sve češće kao da je taj sistem upravo i uspostavljen sa idejom da trajno satre sve ljudsko, što krasi našu rasu i da nas odvoji jedne od drugih… a to ljudski rod nipošto ne bi trebalo da dozvoli.

Viva Vops

Viva PVps/Photo: AleX
Viva PVps/Photo: AleX

Beogradski bend Viva Vops osnovan je 2016. godine. Čine ga muzičari koji se godinama bave alternativnom muzikom: Aleksandar Ćurčić (vokal), Marko Janković (vokal), Marko Trajkovski (DJ i klavijature), Nikola Živanović (gitara), Dušan Kalinić (bubnjevi) i Miroljub Antić (bas gitara).

Od osnivanja do danas, nastupali su na gotovo svim najznačajnijim muzičkim festivalima u Srbiji i regionu, a zasluženo ih prati epitet koncertne atrakcije. Ubedljivi i upečatljivi scenski nastupi dva frontmena, pojačani žestokom svirkom benda, čine ovaj sastav nesvakidašnjim i originalnim.

Viva Vops je prepoznatljiv po smelom upuštanju u kombinovanje različitih muzičkih pravaca. Na njihovom repertoaru su gotovo ravnopravno zastupljene i energične pesme i balade, a zvuk ovog sastava muzički znalci opisuju kao “jedinstvenu  fuziju repa, panka, roka, metala i popa”

Kako se bend Viva Vops razvijao nakon pobede na 3. Bunt Rok festivalu ?

Aleksandar Ćurčić: Viva Vops je imao tu sreću i čast da pobedi na “Bunt Rok Festivalu”, što znači da smo istog momenta dobili mogućnosti da nas širi auditorijum čuje i upozna, kao i da ”upadnemo u vatru” najznačajnijih festivala, koncerata, svirki. Samo učešće u projektu kakav je Bunt Rok festival autorke Branke Glavonjić, a potom i sve ono što je usledilo i još uvek traje nakon naše pobede na BRF- donelo je i donosi pre svega- veliko iskustvo. A to je dragoceno ne samo sa autorskog i muzičkog aspekta, već i sa organizacionog, takođe. Evo i  koncert koji predstoji, rezultat je saradnje Bunt Rok Festivala i Festivala Dok n Ritam, na čemu smo veoma zahvalni ali ponosni jer to znači da dostojno predstavljamo BRF, jedinstven televizijski festival koji uspešno traje od 2015. godine.
A ko zna, ako budemo dovoljno istrajni, zanimljivi i kreativni- možda se i neki dokumentarac o Viva Vopsu pojavi u budućnosti u programu festivala (muzičkog dokumentarnog filma) kakav je Dok n Ritam 🙂 🙂

Viva Vops/Photo: AleX
Viva Vops/Photo: AleX

Kako napreduje priprema studijskog debi albuma?

Viva Vops: Što se tiče pripreme našeg prvog studijskog albuma, na tom planu napredujemo fenomenalno. Više od pola je završeno, očekujemo finalni produkt krajem ove godine.

Sigurno se radujete koncertu na zatvaranju 5. izdanja festivala Dok’n’Ritam. Umesto pitanja – šta obećavate publici koja dođe u petak uveče u DKSG, poverite nam: Kakva su vaša očekivanja od tog nastupa, nakon duge pauze?

Aleksandar Ćurčić: Naša očekivanja su uvek velika. Potpuno je nebitno da li sviramo na stadionu, malom ili velikom festivalu, klubu ili u parku- uvek se trudimo da publika oseti svu tu energiju koju im iskreno i nesebično pružamo. Uživamo u tom davanju, kao i u razmeni svih senzacija između publike i nas tokom koncerata. Nema ništa lepše za muzičare nego kada vide, dožive, osete, da se njihova publika dobro zabavlja, da im je lepo, da su osetili svu tu silnu energiju koju im dajemo. Poznato je da su nastupi Viva Vopsa uvek eksplozivni, energični i evo, upravo još jedan, baš takav “koncertni program” obećavamo i publici koja dođe u petak uveče (25.9.) u Dom kulture Studentski grad. Vidimo se!

Previous post

Ivan Jegić i Filip Baloš na koncertu u novosadskom Domu b-612

Next post

Da li ste spremni za BES? Novi novosadski bend singlom "Svetionik“ najavljuje prvi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *