Home»Muzika»Ode sve u… Trećina muzičara u Velikoj Britaniji razmišlja o napuštanju muzičkog biznisa

Ode sve u… Trećina muzičara u Velikoj Britaniji razmišlja o napuštanju muzičkog biznisa

4
Shares
Pinterest Google+
Radnik, magacin/Photo: Tiger Llly from Pexels
Radnik, magacin/Photo: Tiger Llly from Pexels

Nova istraživanja koje je sproveo Sindikat muzičara Velike Britanije navodi da čak 34 posto muzičara razmišlja o napuštanju muzičke karijere zbog gubitaka nastalih tokom pandemije dok je gotovo polovina članova pomenutog sindikata već prisiljena da traži alternativne poslove.

Čak 70 posto članova sindikata radi manje od četvrtine redovnih muzičkih obaveza. U izveštaju dalje stoji da čak 87 posto muzičara veruje da će imati ozbiljnih finansijskih problema već sledećeg meseca nakon što prestane program podrške britanske vlade muzičkoj industriji, a čak njih 88 posto misli da vlada Velike Britanije nije učinila dovoljno za podršku industriji tokom pandemije.

VAN MORISON SE OZBILJNO ZAMERIO IRSKIM POLITIČARIMA ZBOG KRITIKE LOCKDOWNA: ON NIJE GURU I NIJE NIKAKAV UČITELJ

Komentarišući istraživanje koje je sprovedeno, generalni sekretar Sindikata muzičara Velike Britanije Horas Trubridž izjavio je:

– Ovo su poražavajuće brojke i pokazuju koliko se muzičara trenutno bori i reskira da zauvek napusti muzički biznis. U boljim vremenima naši članovi su zahvaljujući talentu pomogli da muzička industrija Velike Britanije postane teška pet milijardi funti. Nastup samo jednog muzičara stvara domino efekat – od tehničara rasvete do prodavca ulaznica. Ako jedan muzičar ostane bez posla morate da znate da će zbog toga to uticati i na mnoge druge.

Sindikat muzičara pozvao je vladu Velike Britanije da pruži veću podršku muzičarima koji su se našli u ovakvoj situaciji.

– Cenimo sve što je vlada učinila kako bi podržala naše članove kroz programe podrške i samozapošljavanje do sada, ali oni tek sada ne smeju da nas napuste. Uz još uvek na snazi mere socijalnog distanciranja, mesta za nastupe se mogu prodati samo sa oko 30 posto uobičajenog kapaciteta. Pozivamo vladu da primeni šemu za gušći raspored sedišta koja bi potencijalni prihod mesta dovela do 60 posto, pružajući tako spas muzičarima i široj industriji. Povratak muzičara na posao je prioritet. Međutim, to jednostavno nije realno za toliko naših članova dok je socijalno distanciranje na snazi. Snažno pozivamo Vladu da prepozna jedinstvenu situaciju u kojoj su naši članovi i da pruži finansijsku podršku muzičarima – izjavio je Trubridž.

Još ranije u razgovoru za magazin NME on je izjavio da je kriza izazvana korona virusom najveća kriza koja je zahvatila muzičku industriju unazad sto godina. Iako je britanska vlada izdvojila čak 1,57 milijardi funti za spas glazbene industrije kriza se nastavlja. Još u julu ove godine 1.500 muzičara je dalo svoj potpis u kampanji #LetTheMusicPlay koja je i ‘naterala’ vladu na izdašnu, ali očigledno nedovoljnu pomoć.

I sve je to, da podsetimo, u Britaniji. A kod nas…

A ŠTO NAS PRAVITE BUDALAMA? KUPUS, PARALELNI SVEMIR, MEDIJSKA DROGA LOŠA, NIKAKVA… I – SRPSKI ROKENROL

PRE NEGO ŠTO POMISLITE “MA JE*EŠ MUZIKU, KAKVI KONCERTI, DAJ DA SAČUVAMO ŽIVU GLAVU…”, PROČITAJTE KOLUMNU LJILJANE ZDRAVKOVIĆ

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

On je holandsko-irsko-italijanskog porekla, ali on je... Born in the USA... Gazda danas puni 71

Next post

“Rekonstrukcija"... Treći festival umetnosti na ulici od 26. do 29. septembra u Beogradu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *