Home»Muzika»Homeland»Nagrada “Strune od svetla” konačno uručena Zvonimiru Đukiću Đuletu

Nagrada “Strune od svetla” konačno uručena Zvonimiru Đukiću Đuletu

5
Shares
Pinterest Google+
Saša Radonjić. i Đule Van Gogh/Photo: facebook@musicvangogh/Privatna arhiva Saše Radpnjića
Saša Radonjić. i Đule Van Gogh/Photo: [email protected]/Privatna arhiva Saše Radonjića

U predvečernjim satima 19. septembra, poetski rečeno, u suton kalendarski poslednje le(t)nje subote ove zlokobne godine se desila, jedna dragocena, intimna svečanost u knjižari novosadskog izdavača “Solaris”. Nagrada je Đuletu, kao što smo već pisali, dodeljena još početkom jula, ali je uručenje moglo biti organizovano tek sada.

ĐULE (VAN GOGH) DOBITNIK NAGRADE “STRUNE OD SVETLA” ZA 2020. ZA POSEBAN DOPRINOS AFIRMACIJI PESNIČKE REČI U BLUZ I ROK MUZICI

Po peti put je uručena nagrada “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici a ustanovio ju je, pre šest godina afirmisani pisac, kantautor i suvlasnik izdavačke kuće “Solaris” iz Novog Sada, Saša Radonjić. Žiri, kome je presedavao Bogomir Bogica Mijatović je odlučio da ove godine dodeli Zvonimiru Đukiću Đuletu, frontmenu rok grupe Van Gog iz Beograda. Prethodnih godina dobitnici ovog značajnog priznanja su bili Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac. Pored plakete, koju mu je uručio predsednik žirija, i ove godine je dobitniku pripala električna gitara iz kolekcije utemeljivača ove jedinstvene nagrade Saše Radonjića.

U obrazloženju žirija koje je pročitao dr Miroslav Miki Radonjić, član žirija, stoji: “Zvonimir Đukić Đule je kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt. Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija. U prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine – Emotivno miniran.

Pored ove, već pomalo tradicionalne nagrade, žiri je odlučio da od ove godine uvede i jednu novinu, satelitsko priznanje za nove stvaraoce “Svetlo od struna”, koje će se dodeljivati samo u onim godinama kada žiri prepozna poseban talenat i kapacitet na sceni naših mladih rokera.

Po mišljenju žirija u poslednje vreme je priličnu sivu rokersku sceni obasjalo jedno izrazito talentovano svetlo u okviru grupe Nemi pesnik, tako da je prvu statueta “Svetlo od struna” dodeljena njihovom tekstopiscu i gitaristi Marku Aleksiću.

U prigodnom programu Đule je uz pomoć svog dugodišnjeg saradnika, perkusioniste i pratećeg vokala Srboljuba Srbe Radivojevića odsvirao nekoliko numera sa njihovog novog albuma “More bez obala”.

Ovo prijatno veče su završili Marko Aleksić i članovi benda Nemi pesnik, čija je numera “Koliko si luda”, igrom slučaja, prošle sedmice proglašena za Hit nedelje na radiju “Beograd 202”. Pošto nemaju zvanično objavljen album numere ove mlade grupe, nove nade na novosadskoj rok sceni, možete pronaći na You Tube kanalu.

HL/Izvor: vojvođanske.rs

Previous post

Kristijan Molnar i Marko Milosavljević za kraj septembra u Barutani

Next post

EKV: TVOJA PESMA ... Mascom i Tin Drum Music pokreću konkurs u čast grupe Ekatarina Velika

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *