Home»Knjige»Ikona pop kulture, božanstvo rokenrola… “Biti Elvis” – biografija legendarnog muzičara u prodaji od 23. septembra

Ikona pop kulture, božanstvo rokenrola… “Biti Elvis” – biografija legendarnog muzičara u prodaji od 23. septembra

4
Shares
Pinterest Google+
Elvis Prisli/Photo: YouTube printscreen
Elvis Prisli/Photo: YouTube printscreen

Pred čitaocima je biografija Elvisa Preslija, muzičke ikone koja je u potpunosti preobrazila američku kulturu. U knjizi “Biti Elvis” autor Rej Konoli donosi nam priču o Elvisovom životu – od siromaštva do neviđene slave – zasnovanu na detaljnom istraživanju.

Div u američkoj popularnoj kulturi, božanstvo u istoriji rokenrola, Elvis Presli je spojio gospel i tradicionalni crnački ritam i bluz sa kantrijem da bi stvorio potpuno nov muzički pravac i nov način da se istakne muška seksualnost, i time raspametio puritansku Ameriku pedesetih godina XX veka.

DA I ZNATE ZAŠTO ELVIS NIKADA NIJE NASTUPIO VAN AMERIKE… I KAKVU ULOGU U TOME IMAJU KANARINCI I ČOVEK S IMENOM TOM PARKER

Rej Konoli daje svež pogled na karijeru najvoljenijeg pevača na svetu, smeštajući ga, četrdeset godina nakon njegove smrti, ne samo pod drečava neonska svetla Las Vegasa već i na američki Jug sredinom XX veka. Konoli, koji je intervjuisao Elvisa 1969, predstavlja muzičara koji je iz siromaštva u Tupelu u Misisipiju dostigao neviđenu slavu preko noći, Frenka Sinatru smenio sa trona, a zatim inspirisao Bitlse.

Biti Elvis, cover
Biti Elvis, cover

Govoreći o muzici, pesmama i koncertima, kao i o njegovom privatnom životu koji će se kasnije potpuno otrgnuti kontroli, služeći se intervjuima sa Džonom Lenonom, Bobom Dilanom, Bi Bi Kingom, Semom Filipsom i Rojem Orbisonom, Konoli je stvorio jedan od najvernijih portreta ovog kulturnog fenomena. Kako stižemo do kraja ovog pronicljivog dela, Elvisova smrt u četrdeset drugoj godini poprima tragičnu boju.

I KAD SVE LAĐE POTINU… NE GUBITE NADU… ELVIS PRISLI NIJE

Prevodilac Dejan Cukić je pristupio radu na ovoj knjizi sa velikom željom da najzad pronikne u magiju prve istinski planetarne rokenrol zvezde.

– Pripadam generaciji koja je Elvisa upoznavala preko loših holivudskih filmova i estradnih nastupa ‘teške kategorije’. Ipak, gajili smo poštovanje prema njemu ‘iz druge ruke’ jer su svi naši heroji, Bitlsi, Stounsi, Dilan i ostali, uvek navodili Elvisov uticaj kao presudnu iskru pokretanja njihovih karijera. Rej Konoli je ozbiljan novinar i, kao u knjizi ‘Biti Džon Lenon’, on nije dopustio da ga lična naklonost spreči u razotkrivanju nekih često neprijatnih činjenica. Zato nam je ispričao jednu istinski tragičnu priču o nestvarnom talentu uhvaćenom u vrtlog poslovnih manipulacija i sopstvenog nasleđa. Priča o Elvisu nosi ključ razumevanja ne samo njegove ‘kraljevske’ karijere već i mnogih rokerskih tragedija koje su sledile.

Temeljno i bespoštedno, “Biti Elvis” istražuje neumerenost i nerazumnost koje prate mit o Elvisu, slaveći na kraju njegovu besmrtnost. Knjigu možete pronaći od srede 23. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Previous post

Muzička jesen na Čukarici počinje danas... koncertom Orkestra gitara Rok cirkus

Next post

Himna letu koje prolazi... Projekat Rust Red Romance predstavio novi singl "Mighty Summer"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *