Home»Film»Ćerka za primer… Studenti III godine FDU snimili sitkom, premijera na Producentskom danu

Ćerka za primer… Studenti III godine FDU snimili sitkom, premijera na Producentskom danu

6
Shares
Pinterest Google+

“Ćerka za primer” je oživljavanje zahtevnog, zabavnog, ali pomalo zanemarenog televizijskog žanra – sitkoma. Kroz duhovite i komične zaplete, sitkomi stavljaju akcenat na važne ljudske probleme, trivijalizuju ih i pokazuju da svaka situacija može biti sagledana i sa zabavne strane.

Upravo zbog toga je pravljenje sitkoma jedan od najzahtevnijih televizijskih žanrova. Studenti III godine filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti pristupili su ovom velikom izazovu na neuobičajen način, pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića i asistentkinjom Martinom Krivokapić.

Naime, tokom prvog semestra III godine, klasa FTV producenata započela je rad na razvoju scenarija za sitkom. Ono što je svima bilo jasno jeste da tema mora biti relevantna, a poželjno i ozbiljna. Da bi bili uključeni u svaki segment ovog procesa, studenti su dobili zadatak da rade na predstavljanju sebe i svojih životnih tema kroz pričanje viceva, pisanje kratkih priča, pesama, postepeno razvijajući ozbiljnije dramske forme. Svaki student je mučio slatke muke recitujući svoje ljubavne poeme, izvodeći karaoke, pričajući loše viceve na upadljiv način.

Ćerka za priner,ekipa u studiju/Photo: promo
Ćerka za priner,ekipa u studiju/Photo: promo

Profesor je nastavnim jedinicama pristupio nekonvencionalno, otkrivajući studentima “tajne zanata”, odnosno kako se pišu svađe, zapleti, obrti i karakterizacije likova. Tako su se vremenom klesali likovi Olje – temperamente studentkinje, Miloša – ženskaroša iz kraja, i Miodraga – vlogera u usponu. Branka, dobroćudna domaćica, Jugoslav, bivše vojno lice, i Kata, nesnađena Oljina drugarica, pronaći će se u kovitlacu zamršenih odnosa koji su izgradili mladi. Timski duh je preduslov svake uspešne saradnje, što je jedna od lekcija koje su studenti naučili kroz organizovanje brančeva svake nedelje, tokom kojih su imali priliku da individualno osmisle i pripreme popodnevne poslastice.

Pošto je u međuvremenu nastupila pandemija koronavirusa, praćena vanrednim stanjem, okupljana su se preselila na online platformu. Međutim, epidemiološka situacija i karantin nisu sprečili celu klasu da održi pozitivnu atmosferu u svojim sobama. Upravo, kada se činilo da je to nemoguće, verovanje u projekat je rezultiralo time da se sitkom realizuje u trenutku kada su se stvorili uslovi za bezbedno učešće svih aktera. Angažovanjem poznatih ali i mladih glumaca, Branislava Lečića, Dušanke Stojanović Glid, Andrijane Đorđević, Nikole Pavlovića, Miloša Pušića i Staše Nikolić. Krajem avgusta, u studiju na Fakultetu dramskih umetnosti, uz pomoć Radio-televizija Srbije, oformljena ekipa i sjajni glumci su se okupili i tokom tri dana ponovo osetili kako je to biti na snimanju, posle dugog perioda izolacije. Iako su za nedelju dana izmontirali prvu ruku, još uvek se čekaju informacije u vezi sa realizacijom manifestacije Producentski dan, na kom bi trebalo da se održi premijera ovog sitkoma.

Klasu FTV produkcije /2017 čine Lazar Ivanović, Mijat Cmiljanić, Tanasije Raković, Nađa Mandić, Bojana Conić, Janko Đurić, Ratko Obrenov, Anđela Radojević, Kosta Ilić, Jelena Stevanović i Savina Smederevac.

Previous post

Prvi put u Festu... Orthodox Celts 26. septembra u poznatom zemunskom klubu

Next post

"Monkey in My Head"... Sarajevska Činčila objavila novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *