Home»Muzika»Preminuo Li Kerslejk, bubnjar Uriah Heep i Ozija Ozborna… Pre smrti imao je samo jednu želju i ona mu je ispunjena

Preminuo Li Kerslejk, bubnjar Uriah Heep i Ozija Ozborna… Pre smrti imao je samo jednu želju i ona mu je ispunjena

3
Shares
Pinterest Google+
Li Karslejk/Photo: Twitter Lee KArslake
Li Karslejk/Photo: Twitter Lee KArslake

Li Kerslejk, bubnjar koji je svirao sa Uriah Heep, Ozijem Ozbornom i mnogim drugim izvođačima, preminuo je u 73. godini posle bitke s kancerom koja je započela još 2015. godine.

Praktično u muzičkoj penziji još od 2007. godine iz zdravszvenih razloga, Kerslejk je bio najpoznatiji po tome što se pojavio na prva dva Ozbornova samostalna albuma “Blizzard of Ozz” i “Diary of a Madman”, ali i po pravnom sporu koji je nastao zbog njegovog doprinosa u pesmama iz ranih 80-ih.

“Delim s vama najteža srca da je Li Kerslejk, već 55 godina moj prijatelj i najbolji bubnjar s kojim sam svirao, jutros u 03:30 izgubio bitku s rakom”  napisao je Kerslejkov dugogodišnji kolega iz benda Uriah Heep, Ken Hensli kako prenosi Classic Rock. “Umro je mirno, hvala Bogu za to, ali užasno će mi nedostajati”.

Prvo zapaženo muzičko angažovanje momak rođen u Engleskoj Kerslejk je imao s bendom Gods, s kojim je snimio albume “Genesis” i “To Samuel a Son” 1968. i 1969. godine, a 1970. godine pojavio se u emisiji “Orgasm” s Head Machineom i istoimenim LP-om Toe Fata. U svim su tim projektima učestvovao je i Hensli skojim je postao deo osnivačke ekipe benda Uriah Heep. Poske avanture tokom koje je svirao na devetnjihovih albuma, pridruio se Oziju Ozbornu koji je po napuštanju Black Sabbatha osnovao Blizzard of Ozz.

Dijagnozu karcinoma objavio je 2015. godine, ali je izrazio svoju odlučnost da pobedi bolest, rekavši:

– Napravio sam brojne testove i rekli su mi moji stručnjaci da ću biti tu još neko vreme – što znači godine. Mojim rakom kostiju i prostate mogu upravljati tako da živim gotovo normalnim životom – uostalom, dijabetes sam oterao u remisiju, tako da ću i ovo krvavo pobediti.

Nastavio je da radi s prekidima, snimajući dokumentarac o svojoj karijeri pod nazivom “Not on the Heep”.

– Želeo sam da ljudi shvate da postoji druženje u muzičkoj industriji između svih muzičara, čak i kad ne razgovaramo možda 20 godina – rekao je 2018. Dodao je da je takođe želeo da film deluje kao podsticaj umetnicima koji su pokušavali da rade zbog lošeg zdravlja. Osim toga, otkrio je da je završio solo album “Eleventeen”, koji je radio tokom 2019. godine.

Godinu dana ranije, 2018, Kerslejk je rekao da je spor s Ozbornovima “zaboravljen i oprošten”, dodajući:

– Nedavno sam napisao Šaron i Oziju lično pismo u osnovi tražeći od njih ljubazno da mi pošalju potvrde o platinastim albumima za “Blizzard of Ozz” i “Diary of a Madman”, kako bih ih okačio na zid pre smrti. Nadam se da će reći da. Znam da sam izgubio spor na sudu protiv njih, to me je koštalo stotine hiljada i morao sam da prodam kuću, a zatim samse razboleo.. Ali platinasti sertifikat na mom zidu za ove albume bio bi fantastičan… Znalo bi se da sam pomogao u stvaranju tih albuma.

U januaru 2019. ispunjena mu je želja i Ozbornovi su mu poslali njegova platinasta priznanja.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

 

Previous post

Kakav kralj... Dejv Grol napisao pesmu za desetogodišnju bubnjarku Nandi Bušel

Next post

"The Mandalorian" - druga sezona... Konačno stigao trejler

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *