Home»Film»Svečanom ceremonijom dodele nagrada zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić

Svečanom ceremonijom dodele nagrada zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim evropskim ostvarenjima i prikazivanjem filmova “So od suza“ francuskog reditelja Filipa Garela i rusko-srpske koprodukcije “Hotel Beograd” u režiji Konstantina Statskija van konkurencije u petak, 18. septembra u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici zatvoren je 27. Festival evropskog filma Palić.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja prisutnima se obratio direktor festivala Radoslav Zelenović, koji je sumirao ovogodišnje organizatorske izazove i uspehe:
– Za mene je film nešto što se pravi za bioskopsku dvoranu, za veliko platno, uz prisustvo publike. To je jedna velika pobeda našeg festivala za ovu godinu. Ponosan sam zbog toga što smo i u veoma komplikovanim uslovima, gde nam je malo toga išlo na ruku, uspeli da napravimo festival koga se nećemo stideti, kakav je u tradiciji našeg festivala koji traje već punih 27 godina.

 Radoslav Zelenović/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Radoslav Zelenović/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Nenad Dukić, selektor Glavnog takmičarskog programa, zahvalio se posetiocima ovogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma Palić.

– Nama ni organizaciono ni programski nije bilo jednostavno da sve ovo sklopimo u uslovima pandemije, ali pretpostavljam da psihološki, barem jednom delu publike, takođe nije bilo jednostavno da odluči da ide na festival – rekao je Dukić.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, takođe je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem:
– Mi smo uspeli u najtežoj godini za filmsku umetnost, kada je taj specifičan prozor za vidljivost mnogih filmova zatvoren i prebačen na onlajn, da odradimo festival uživo, što je veliki uspeh. Zatvaramo još jedno programski i u svakom smislu uspešno izdanje. Ostaće zabeleženo u vremenu kao veliko dostignuće i kao kontinuitet, koji mora da ostane kao zadatak za sve nas. Da i narednih godina, kad se vratimo na Letnju pozornicu, nastavimo da radimo dobre festivale, kao što ste navikli.

Miroslav Mogorović i Nenad Dukić/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Miroslav Mogorović i Nenad Dukić/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Nagrada Zlatni toranj za najbolji film iz Glavnog takmičarskog programa pripala je norveško-švedskom filmu “Nada”, u režiji Marije Sedal.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je rediteljki Agnješki Holand, za režiju filma “Šarlatan” u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji, takođe iz Glavnog takmičarskog programa.

Agnješka Holand je, povodom dobijanja ovog priznanja, u video poruci izjavila:
– Veoma je važno što je film viđen, naročito u ovako teškim i opasnim vremenima, bolnim i za kinematografiju. Drago mi je zbog nagrade, zahvalna sam i želim vam sve najbolje.

Specijalno priznanje 27. Festivala evropskog filma Palić dodeljeno je nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji “DAU.Nataša” u režiji Ilje Kržanovskog i Jekaterine Oertel.

Poljski film “Ubij, pa napusti grad” u režiji Marijuša Vilčinskog jednoglasnom odlukom Međunarodnog žirija kritike proglašen je za najbolji film u okviru takmičarskog programa Paralele i sudari. Reditelj Marijus Vilčinski je u video izjavi povodom nagrade kratko rekao:
– Veoma sam srećan i ovo je veliko zadovoljstvo za mene. Osećam se odlično.

FIPRESCI žiri je doneo odluku da se za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg festivalskog izdanja proglasi film “Znoj“ reditelja Magnusa Von Horna.

Autor filma se u video obraćanju zahvalio žiriju i publici, i podsetio se prethodnog boravka na Paliću 2015. godine:
– To mi je jedno od najlepših festivalskih sećanja. Jeli smo sjajne ručkove, pili, bio je tu i Roj Anderson. Svi su bili veoma prijateljski nastrojeni. Tada sam dobio Palićki toranj za najbolju režiju, kome sada pridodajem i FIPRESCI nagradu za moju palićku kolekciju. Nadam se da ćemo se ponovo videti i zabavljati na Paliću kada se stvari vrate u normalu.

Gosti festivala su bili i reditelj filma “18% sive“ Viktor Čučkov i scenaristkinja i glumica Dolja Gavanski, koja je u programu bila zastupljena i kao rediteljka ostvarenja “Dan žena“ u selekciji Novog evropskog dokumentarnog filma.

O proputovanju glavnog junaka svog filma i razvoju lika, Čučkov je rekao:
– On se menja, kao i mnogo muškaraca srednjih godina. Ima krizu identiteta i prolazi kroz put samospoznaje.

Dolja Gavanski je o svojoj ulozi konstatovala:
– Stela je jedna savremena žena koja se bori u inostranstvu da uspe, da stane na noge. Možda malo manje kuka nego muškarac pored nje. Ona je uz svog muškarca, ali nije spremna na kompromise, po čemu je savremena žena.

Predrag Bambić, producent filma “Sutra je još uvek juli“ koji je prikazan pretposlednje večeri festivala, na ovom ostvarenju je radio i kao direktor fotografije i glumac.

Povodom saradnje sa rediteljem Dejanom Vlaisavljevićem Niktom on je rekao:
– Kada me je Dejan pozvao, moje je srce zaigralo jer sam znao kakva su njegova interesovanja. On je čovek koji dolazi iz istog kulturnog bekgraunda, a to je eksperimentalni andergraund film. Privlačno mi je bilo što ovaj scenario ima vrlo jaku referencu prema film noaru.

Nagrada "Gorki list“ za novi film Darka Bajića

Statua nagrade Gorki List/ Photo: Promo
Statua nagrade Gorki List/ Photo: Promo

“Ime naroda“, film reditelja Darka Bajića, prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa, dobitnik je Gorki list nagrade publike ovogodišnjeg 27. Festivala evropskog filma Palić.

Reč je o istorijskoj sagi o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka.

Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena, a premijerno je prikazanoj upravo na Paliću.

Glasanjem za najbolji film i dodelom Gorki list nagrade ostvarenju “Ime naroda“ posetioci su ove godine po peti put preuzeli važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umetnosti.

Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog i mišljenje najbrojnijeg “žirija“ – onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina.

Ime naroda (Ljubomir Bandović)/ Photo: Promo (KomunikArt)
Ime naroda (Ljubomir Bandović)/ Photo: Promo (KomunikArt)

Posle svečane dodele nagrada, u okviru Glavnog takmičarskog programa van konkurencije prikazan je film “Hotel Beograd“ u kojem glavne uloge tumače srpska filmska zvezda Miloš Biković i ruska glumica Dijana Požarskaja.

Radnja filma prati Pavla, bogatog naslednika i vlasnika prestižnog hotela Beograd, poznatog po svojim burnim izlascima i raskalašnom načinu života čiji se lagodan život pretvara u avanturu kada se u njegov svet umešaju beogradska mafija, luda nevesta, stara ljubav i neobična familija.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu “EuroCinema” i “Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu “Abazija” na Paliću.

U okviru festivalskog programa, publici je predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba.

Previous post

Ona je poznata po uvrnutim spotovima, ali ovaj je najluđi do sada... Lejdi Gaga snimila mini-film kao omaž čuvenom sovjetskom reditelju

Next post

"She Don't Need It Anymore"... Beogradski kantautor Fluke T objavio novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *