Home»Umetnost»Ova sudska odluka mogla bi da promeni sve… Benksi izgubio spor, firma koja štampa razglednice ima pravo da prodaje njegov rad

Ova sudska odluka mogla bi da promeni sve… Benksi izgubio spor, firma koja štampa razglednice ima pravo da prodaje njegov rad

5
Shares
Pinterest Google+
The Flower Thrower by Banksy/Photo: printscreen
The Flower Thrower by Banksy/Photo: printscreen

Benksi je izgubio sudski spor po pitanju jednog od njegovih najpoznatijih radova, a advokat specijalizovan za trgovačke marke nazvao je ovu odluku “razornom” po umetnika.

Umetničko delo koje prikazuje maskiranog demonstranta koji baca buket cveća pojavio se na zidu u Jerusalimu 2005. Od tada je taj rad prisvojila britanska kompanija Full Colour Black koja se bavi štampanjem razglednica, i koja, naravno, zarađuje novac od prodaje razglednica sa ovim radom.

Godine 2014, Benksi je aplicirao za trgovačku marku Evropske Unije za ovaj rad, što je zatim osporila kompanija Full Colour Black. Ta kompanija je iznela tvrdnju da umetnik nema pravo na trgovačku marku jer nije stvorio ovaj rad sa namerom da ga koristi za prodaju niti za brendiranje.

Kao rezultat ovog osporavanja, Benksi je otvorio svoju prodavnicu u oktobru 2019. u kojoj se prodaju verzije njegovih umetničkih dela namenjene za prodaju. U jednom intervjuu, umetnik je priznao da je otvorio prodavnicu “isključivo da bi mogao da stekne pravo na trgovačku marku”.

Sudije u Kancelariji Evropske Unije za intelektualnu svojinu donele su presudu u korist kompanije Full Colour Black. Oni su izneli tvrdnju da su Benksijeva odluka da naslika grafit na javnoj površini, kao i njegovo prethodno izražavanje nezainteresovanosti za autorska prava nad sopstvenim radom bili uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.

Benksi je dugo izražavao nezainteresovanost za intelektualno vlasništvo, kao u slučaju njegove čuvene izreke “Autorska prava su za luzere”.

Sudije su takođe iznele tvrdnju da je teško da Benksi zahteva primenu autorskih prava dok se drži odluke da njegov identitet bude u tajnosti.

Advokat za trgovačke marke kompanije Full Colour Black, Aron Vud, rekao je da je ova odluka “razorna” za Benksija.

– On će morati da razmisli da li je važeća bilo koja od njegovih trgovačkih marki za njegova umetnička dela – rekao je Vud.

HL/Izvor: espreso.rs

Previous post

Vraća se Dilanova radio emisija "Theme Time Radio Hour", prva tema u novoj sezoni - viski

Next post

Kijanu Rivs otkrio detalje "Matrixa 4": Ne, nije prequel, ne vraćamo se u prošlost...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *