Home»Muzika»Homeland»Preminuo Edi Keler, “alfa i omega” Žute kuće i prvi bubnjar Obojenog programa

Preminuo Edi Keler, “alfa i omega” Žute kuće i prvi bubnjar Obojenog programa

5
Shares
Pinterest Google+
Edi Keler/Photo: printscreen
Edi Keler/Photo: printscreen

Prvi bubnjar Obojenog programa i, kako su ga opisali, “alfa i omega” legendarne Žute kuće, Edi Keler, preminuo je u 56. godini života.

Edi Keler je rođen 1964. godine, u Novom Sadu.

Pre Obojenog programa, bio je bubnjar i u Mrlji, sastavu u kojem je nastupao zajedno sa Zoranom Bulatovićem Baletom. Imali su samo jednu svirku pred razredom.

Edi je činio prvu postavu Programa, pre nego što će bend postati “obojen”. Branislav Babić Kebra, pod uticajem sastava The Fall, ali i drugih engleskih grupa, okuplja ekipu koju su činili gitarista Aleksandar Jocić Cana, basista Zoran Geratović Gera i Edi Keler na bubnjevima.

Prvi nastup su imali 1981. godine, u “Bronxu”, koji se nalazio u Radničkoj ulici, a iste godine snimaju i svoje prve kompozicije.

Poznata je priča da je Obojeni program postojao već čitavu deceniju kada su objavili svoju prvu ploču. Edi je bio u postavi benda koja je snimila taj album, koji je ujedno i prvo nezavisno diskografsko izdanje u tadašnjoj Jugoslaviji, beleži Bogica Mijatović.

Edijev muzički rad pamti se i kroz prizmu sastava Vrisak generacije. U bend je došao 1989. godine, a zajedno sa njim Vrisak su činili još i Predrag Jandrić Gaga i Ljubomir Pejić Ljuba.

Odmah su se “bacili” na stvaranje novih pesama, koje će biti predstavljene na debi izdanju benda “Beer Drinkers Revenge”.

A te 1989. godine Edi Keler postaje važan šraf u funkcionisanju kultnog gradskog prostora – Žute kuće. Nije slučajnost da kada u svojoj “Ilustrovanoj enciklopediji rok muzike u Vojvodini” Bogica Mijatović piše o Žutoj kući, jedino ime koje se pominje jeste Edijevo.

Oni koji su ga poznavali, Edija opisuju kao “alfu i omegu”, te “personifikaciju” Žute kuće, dodajući da je taj prostor postao legendaran upravo zahvaljujući njemu.

Nakon što je Edi počeo da vodi “Žutaru”, lokalni bendovi su dobili prostor za probe, ali i za nastupe. Međutim, nisu samo “lokalci” svirali u Žutoj kući, u njoj su nastupe imali i Let 3, Disciplina kičme, Rambo Amadeus, Dža ili bu, Deca loših muzičara, Marko Brecelj, KUD Idijoti, ali i Tone Dogs.

Kao i mnogi muzičari sa novosadske scene, Edi je u jednom momentu muzicirao i sa Brankom Andrićem Andrlom i njegovim Imperium of Jazz.

Jedno vreme živeo je u Grčkoj.

Edi Keler će biti sahranjen u ponedeljak, u 12:45 časova, na Novom groblju u Novom Sadu.

HL/Izvor: 021.rs

Previous post

"She Don't Need It Anymore"... Beogradski kantautor Fluke T objavio novi video singl

Next post

Kakav nam je vođa potreban... Odgovor krije još jedan biser iz arhive Prinsa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *