PLAN B… Peti Festival subverzivnog filma od 19. septembra do 10. oktobra u Domu omladine Beograda

0
69
Photo: pixabay.com
Oglasi

Ovogodišnji, peti festival PLAN B posvećen je subverzivnosti “malih” filmova, subverzivnosti nezavisnih filmskih produkcija i filmmejkerskih radionica, subverzivnom prenošenju gerilskih filmaških iskustva sa kolena na koleno i širenju što veće filmske demokratičnosti.

Zbog toga će festival, pod sloganom “Cinéma vérité Srbija”, biti posvećen radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja je u Srbiji prvi put održana 2004. godine.

Tokom godina iznedrila je jedanaest filmmejkera koji su danas profesori prestižnih fakultata od Amerike do Beograda, reditelji koji stvaraju širom sveta, programeri, selektor i direktori značajnih filmskih festivala, a njihovi filmovi osvajali brojne nagrade, prikazivani na televizijama i festivalima…

Peti PLAN B biće posvećen prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Na prvoj projekciji 19. septembra (20:00) na terasi Doma omladine Beograda (u slučaju lošeg vremena u Tribinskoj sali) biće prikazana tri kraća dokumentarca, a ulaz je slobodan.

“Preko” Barbare Tolevske nas vodi u standarne redove ispred zapadnoevropskih ambasada, svedočeći da se za ovih 15-16 godina u redovima samo menjaju ljudi, a oni ostaju naša konstanta, bivajući povremeno duži, ili kraći u zavisnosti od političke i ekonomske situacije u zemlji.

“Nova vest” Ive Kljakić govori, na vrlo suptilan način, o religioznosti i onda kada ona nije povezana ni sa jednom od postojećih religija. Religioznost kao univerzalna ljudska osobina čak i onda kada su ljudi ateisti.

“Tatin auto” Staše Tomić govori o našim nasleđima, onome što nam je ostavljeno, a što nismo mogli da biramo, i kako se nosimo sa time. Kako se autor miri sa najvrednijom uspomenom koja mu je ostala nakon očevog tragičnog odlaska, i šta će na kraju uraditi sa njom i samim sobom.

Do kraja festivala publika će imati priliku da pogleda još osam filmova ovih autora, u tri “subverzivne” subote, sa prve radionice Ateljea Varan.

Festival subverzivnog filma “PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima.

Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.

Photo: Promo
Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime