Home»Kultura»Septembar u Servantesu: Dan otvorenih vrata i izložba fotografija “Moji prijatelji velikani“ Antonija Galvesa

Septembar u Servantesu: Dan otvorenih vrata i izložba fotografija “Moji prijatelji velikani“ Antonija Galvesa

4
Shares
Pinterest Google+
Gabrijel Garsija Markes/ Photo: Antonio Galves (promo Institut Servantes)
Gabrijel Garsija Markes/ Photo: Antonio Galves (promo Institut Servantes)

Virtuelno druženje sa profesorima španskog jezika i velika nova izložba čuvenog fotografa Antonija Galvesa obeležiće ovaj mesec u Institutu Servantes u Beogradu.

U sredu, 16. septembra sa početkom u 12:00 časova, Institut Servantes otvoriće širom svoja vrata za sve ljubitelje španskog jezika i kulture, ali virtuelnim putem.

Institut Servantes/ Photo: Promo
Institut Servantes/ Photo: Promo

Kroz sesije na platformi Zoom, uz prenos uživo na fejsbuk stranici Instituto Cervantes de Belgrado, na svakih sat vremena vodiće se razgovori na različite teme.

Tako će prvi sat biti rezervisan za probni onlajn čas španskog jezika za početnike, a već od 13:00 časova gledaoci će moći da saznaju šta je to novo i zanimljivo stiglo proteklih meseci u biblioteku “Hose Jero“, koju prati i elektronski katalog sa desetak hiljada dostupnih naslova.

Zbog velikog interesovanja za prvo ovogodišnje polaganje DELE ispita, sesija od 14:00 časova biće posvećena upravo zvaničnim diplomama za poznavanje španskog jezika, dok će od 15:00 časova tema biti specijalizovani kursevi španskog jezika, za one koji žele da usavrše samo konverzaciju ili pak da posvete posebno vreme gramatici.

Photo: Promo
Photo: Promo

Završna sesija, sa početkom u 16:00 časova, posvećena je kulturnim aktivnostima koje Institut Servantes planira za predstojeću jesen. To će ujedno biti i ekskluzivna prilika da onlajn publika zaviri u galeriju instituta i pogleda veliku novu izložbu posvećenu poznatom španskom fotografu Antoniju Galvesu.

Serija fotografija koje je, kako je vreme proticalo, sâm Galves – saučesničkim i duhovitim tonom – nazvao “Moji prijatelji velikani“, odslikava njegov odnos s različitim ličnostima iz sveta umetnosti, književnosti i filozofije, od Marije Sambrano ili Luisa Bunjuela, preko Fransisa Bejkona, Anais Nin, Aleha Karpentjera, Hulija Kortasara, Andrea Malroa, Margerit Diras i Mikisa Teodorakisa.

Portrete, mahom snimljene tokom Galvesvog boravka u Parizu od 1965. do 1992. godine, upotpunjuju brojni dokumenti – knjige, tekstovi, časopisi i druge fotografije – koji daju najširi mogući uvid u kreativni svet i kontekst umetničkog stvaralaštva ovog fotografa.

Ova izložba zvanično će biti otvorena za javnost 17. septembra. U skladu sa preporukama Vlade Srbije u pogledu zdravlja i bezbednosti, zvanična ceremonija otvaranja izložbe neće biti održana, a posetioci Galvesove radove mogu da pogledaju u manjim grupama, uz obavezno nošenje maski, održavajući udaljenost od dva metra u odnosu na druge posetioce.

Antonio Galves rođen je 1928. godine u Barseloni. Od 1965. do 1992. živeo je u Parizu, gde je počeo da se bavi pozorišnom fotografijom kako u francuskoj prestonici, tako i u rodnoj Španiji.

Od 1969. godine sarađivao je sa Luisom Bunjuelom i započeo rad o sineasti – kolekciju fotografija “Tragovi jednog viđenja Bunjuela“.

Već sledeće godine stvorio je dela o Gaudiju i uradio seriju portreta ličnosti iz sveta likovnih umetnosti, književnosti, muzike, filozofije i filma pod naslovom „”oji prijatelji velikani“.

Među njegovim ostalim serijama radova izdvajaju se “Erotika s kevedovskom ironijom“, “Čudesni pariski monstruarijum“, “Jedno viđenje Pabla Nerude“ i zbirka o “Opservatoriji maharadže Džai Singa“, rekonstruisana na osnovu neupotrebljivih negativa Hulija Kortasara.

Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, a u svojoj karijeri beleži više stotina samostalnih i kolektivnih izložbi. Objavio je više knjiga i sarađivao na mnogim izdanjima. Galvesova dela otkupile su razne javne i privatne institucije u Parizu, Barseloni, Sevilji, Kordobi…

Izložba „Moji prijatelji velikani“ biće otvorena za javnost sve do 6. novembra, a ulaz je slobodan.

Previous post

"Ne vidim te od dima"... Vizelj predstavio novi video singl i najavio drugi album

Next post

"Veče sa njom“... Stendap komedija Mariane Aranđelović 17. septembra u KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *