Home»Film»Predstavljamo vam top 5 filmova koje ne smete da propustite na Festivalu evropskog filma Palić

Predstavljamo vam top 5 filmova koje ne smete da propustite na Festivalu evropskog filma Palić

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival će se ove godine održati u bioskopu “EuroCinema” i “Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu “Abazija” na Paliću.

Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. 

Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete da propustite.

18% sive/ Photo: Promo (FF Palić)
18% sive/ Photo: Promo (FF Palić)

“18% Sive” (18% Grey) – Glavni takmičarski program
Viktor Chouchkov Jr, Bugarska, Nemačka, Severna Makedonija, Srbija, Belgija, 2020

Inspirisan romanom “18% sive” savremenog bugarskog autora Zaharija Karabašlieva, film govori o zaljubljenom paru Zacharu i Stelli koji se sele iz Varne u London, sledeći svoj san.

Međutim, preživeti u novoj zemlji nije tako lako. Kada ga supruga napusti, Zachari kreće na ludo putovanje od Londona do Berlina, tokom kojeg upoznaje niz neverovatnih ljudi.

Ovo je putovanje koje otkriva istinu o njegovoj izgubljenoj ljubavi i na kraju ga dovodi do neprijatnih otkrića o samom sebi.

Film istražuje odnos muškarca i žene, suočenih sa različitim izazovima u drugačijoj kulturi koji su ponekad čak i složeniji kada se stvari događaju daleko od naše familije, pod različitim okolnostima.

Časovi persijskog/ Photo: Promo (Dunav Film Fest)
Časovi persijskog/ Photo: Promo (Dunav Film Fest)

“Časovi persijskog” (Persischstunden) – Glavni takmičarski program
Vadim Perelman; Rusija, Nemačka, Belorusija, 2019

Radnja filma je smeštena u okupiranu Francusku 1942. godine i prati priču Belgijanca Žila, koji je zajedno sa drugim Jevrejima, poslat u logor.

Zaklinjući se stražarima da je Persijanac Reza, a ne Jevrejin Žil, on uspeva da izbegne pogubljenje, ali ga to uvlači u jednu novu izazovnu situaciju u kojoj nacistički pretpostavljeni traži od njega da ga uči persijski jezik.

“Inspirisana istinitim događajima“, a zasnovana na kratkoj priči Volfganga Kohlhaasea, ova pedantno uglađena priča o holokaustu nudi novi ugao na već poznatu priču: film istražuje memoriju i lingvistiku u uslovima logora, gde će zatvorenik verovatno biti ubijen ukoliko njegov “persijski“ ikada bude otkriven kao takav.

To znači da Žil mora pamtiti svaku reč jezika koji izmišlja čak i bolje od svog nacističkog učenika.

Ubij pa napusti grad/ Photo: Promo /FF Palić)
Ubij pa napusti grad/ Photo: Promo /FF Palić)

“Ubij, pa napusti grad” (Zabij to i wyjedz z tego miasta) – Selekcija Paralele i sudari
Mariusz Wilczyński; Poljska, 2020

Autobiografski animirani film prikazuje junaka koji se, u bekstvu od očaja zbog gubitka najdražih, sklanja u svet uspomena u kojem vreme stoji, a njegovi najdraži žive.

Uvidevši da i u tom svetu oni stare i da večna mladost ne postoji, naš se junak odlučuje za povratak u realnost.

Ova intenzivna animacija poljskog reditelja u kojoj se realnost meša sa sanjarenjem  zašravo su sećanja poljskog reditelja ali i njegove noćne more, strahovi i neuroze koje je on pretočio u animirani film.

“Vreme miruje” (MEGÁLL AZ IDŐ 98’) – Evropski klasici
Péter Gothá; Mađarska, 1981

Istorijska drama čija je radnja smeštena u Budimpeštu, 1956. godine kada otac dva dečaka beži u Ameriku, a oni ostaju da odrastaju u promenljivom političkom i moralnom miljeu nakon tog perioda. Deset godina kasnije, dečaci su u školi i pokušavaju da se pomire sa činjenicom da je njihov otac neprijatelj naroda.

Popularan među publikom i kritikom, 2000. godine, ovaj film je izglasan od strane mađarskih filmskih stvaraoca i kritičara kao jedan od “12 najboljih mađarskih filmova“.

Pronalazač/ Photo: Promo (FF Palić)
Pronalazač/ Photo: Promo (FF Palić)

“Pronalazač” (A FELTALÁLÓ) – Novi mađarski film
Gyöngyössy Bence, Mađarska, 2020

Film istražuje najdramatičniji period u životu dr Jožefa Bereša, prateći uzbudljivu priču o njegovom pronalasku Bereš kapi, koje se i danas koriste po celom svetu za biološku stabilizaciju čovekovog organizma i za jačanje imunog sistema.

Pun osećanja i uzbudljivih scena, film prati upornu borbu istraživača sa neprijateljski nastrojenim vlastima i istovremeno prikazuje ogoljenu sliku Mađarske šezdesetih i sedamdesetih, njen (ne)funkcionalni socijalizam kao i laži i prevare kojima se plete mreža kontrole svakog društvenog sloja.

Više informacija o programu Filmskog festivala Palić možete da pronađete na sajtu festivala

Photo: Promo

Previous post

Da li znate kako nam se serija "X Files" uvukla pod kožu? Istina je tamo negde...

Next post

Sutra u Bavaništu - i džezeri i bluzeri i slikari i vajari... Vidimo se na 7. Art Avlija Multimedijalnom SMS Festu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *