Završen dokumentarac o legendarnoj grupi Indexi, premijera na DokuMfestu u Zenici

0
94
Indeksi/Photo: printscreen
Indeksi/Photo: printscreen

Posle tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po čitavom regionu autorsko-rediteljski dvojac Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura završili su jedan od najiščekivanijih domaćih muzičkih dokumentaraca, film “Indexi”.

– U početku nas je pratila neka vrsta strepnje hoćemo li uspeti da složimo sve što se sa Indexima događalo kroz 40 godina, a onda vremenom počeli da se fasciniramo i zaljubljujemo u muziku i likove tih jedinstvenih muzičara. Ta strast nas je vodila kroz nebrojene lavirinte u karijeri benda, a u konačnici nas pokretala da uložimo svu moguću energiju u priču, svesni da ona treba da bude autentična, iskrena i što sveobuhvatno svedočanstvo o nekim prohujalim vremenima i nekim velikim umetnicima koji su ih zabeležili za večnost- kažu autori.

Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura su snimili više od 50 sati originalnog materijala za film koji traje 108 minuta i u kojem o Indexima, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, Abdulah Sidran i niz poznatih muzičkih novinara iz regiona, dok je za priču korišćeno stotine fotografija i mnogo arhivskog materijala među kojim su neki do sada neotkriveni snimci.

Završnu notu filmu “Indexi” daje tonski producent Muzičke produkcije BHRT Adnan Mušanović, koji upravo ovih dana završava masterizaciju zvuka.

– Smatramo da je to presudni detalj. Indexi su bili perfekcionisti i na tom tragu morali smo da učinimo taj zadnji korak, da naš izvrsni majstor tona ispegla zvuk s kojim će jedna grandiozna muzička priča dobiti zasluženi pečat – kažu autori filma.

Film “Indexi” će, spletom okolnosti, prva u BiH videti publika zeničkog festivala DokuMfest. Naime, aktuelne mere zbog pandemije razlog su da se ne može izvesti planirana velika dvoranska premijera u gradu Indexa, uz mogući dodatni koncert kakav je već poznati serijal “Indexi i prijatelji”, pa će se film za sada prikazati u Zenici.

https://www.youtube.com/watch?v=B3EkmS-SX5E&feature=emb_title

HL/Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime