Haotična produkcija, probijanje budžeta, loš scenario. drogirani glavni glumac, desetine slupanih automobila, jedan uništeni tržni centar… Taman za jedan kultni film – sa najboljom muzikom na svetu

0
270
Blues Brothers/ptomo
Blues Brothers/ptomo

U naslovu su nabrojane samo neke od nevolja koje su pratile snimanje filma Džona Lendisa “Braća Bluz” (1980), ali ovu muzičku komediju ništa nije sprečilo da postane kultno delo, koje se slavi i danas, 40 godina od nastanka.

Film, zasnovan na skeču i muzičkom programu iz čuvene emisije Saturday Night Live, za junake ima braću Bluz, Džejka (Džon Beluši) i Elvuda (Den Ekrojd), čija je misija da od finansijske propasti sačuvaju crkveno sirotište u Čikagu u kojem su odrasli. A tada počinje niz ludih avantura u kojima glavni junaci organizuju koncerte, beže od policije i neonacista, kolima uleću u tržni centar, izbegavaju osvetu bivših devojaka… sve to začinjeno vrhunskom muzikom i gostovanjem velikana, poput Džejmsa Brauna, Arete Frenklin, Reja Čarlsa, Džonija Li Hukera, Šake Kan, ali i glumice Keri Fišer, reditelja Stivena Spilberga…

Blues Brothers/ptomo
Blues Brothers/ptomo

Prava na snimanje “Braće Bluz” posle velikog nadmetanja dobio je Universal Studios, a da film još nije imao ni scenario ni definisan budžet. Nevolje su počele odmah, nekoliko ljudi odbilo je da radi scenario, pa je odgovorni zadatak preuzeo Den Ekrojd, koji pre toga nije napisao ništa slično. Rezultat je bio tekst od 360 stranica, dvostruko duži od uobičajenog, bez dijaloga, sa detaljnim opisima likova i gomilom pesama u stihu. Odgovorni u studiju, koji su već angažovali Lendisa za reditelja, uposlili su ga i da “upristoji scenario”. Dve nedelje kasnije, posao je bio gotov, snimanje je počelo, a sa njim nove nevolje.

Krajem sedamdesetih Džon Beluši uživao je status velike zvezde, ali je bio i jednako problematičan zbog svojih sklonosti ka drogama i alkoholu.

– U vreme snimanja “Braće Bluz” Džon je postao zavisan od kokaina. Bilo je teško držati ga podalje od droge, a jednom je umalo umro. Zatekao sam ga u njegovoj prikolici sa planinom od belog praha na stolu, u stilu Tonija Montane – prisetio se Lendis u nedavnom intervjuu.

[infobox title=’Rekord ili urbana legenda’]

Blues Brothers/ptomo
Blues Brothers/ptomo

Lendis je priznao da je bilo poteškoca tokom snimanja filma, ali i dodao da je mnogo više “urbanih legendi”, poput one da je postavljen neslavan rekord od 103 slupana automobila. – Nemoguće je snimiti 40 automobila kako juri centrom Čikaga, niti slupati toliko koliko nam pripisuju. Istina je da smo imali auto-mehanicarsku radionicu koja nam je bila na raspolaganju 24 casa. U onim masovnim sudarima i na gomilama slupanih automobila nalazilo se uvek istih dvadesetak kola, koje su majstori iznova sredivali – svedoči Lendis.[/infobox]

Ekrojd i Beluši su insistirali na angažovanju velikih bluz i džez zvezda, što je znatno probilo početni budžet od 12 miliona dolara. Čuvena scena automobilske jurnjave po tržnom centru koštala je “đavo i po”, a po pisanju tadašnje čikaške štampe, iza holivudske ekipe ostao je “lom i pakao”. Problematični Beluši sve teže je ispunjavao svoje obaveze, kako je snimanje odmicalo, da bi jedne večeri – nestao.

– Tražili smo ga po setu, a onda sam video trag između prikolica koji je vodio u susedno naselje. Bilo je kasno, i samo jedna kuća je osvetljena. Pokucao sam i pitao domaćina da li je video jednog člana naše ekipe, a on mi je odgovorio: “Misliš Belušija? Upao je u moju kuću, opustošio frižider i evo ga sad spava na kauču” – prisetio se Ekrojd jedne od dogodovština.

“Braća Bluz” su svoju filmsku istoriju započeli neslavno, zaradivši svega pet miliona tokom prvog vikenda, i sa kritikama, poput one u Los Anđeles tajmsu koja je film nazvala “olupinom od 30 miliona dolara”. Drugi kritičari su pak imali reči hvale, ali, na kraju, presudila je publika. Film je širom sveta zaradio 112 miliona dolara, muzičke numere su postale apsolutni hitovi, a “Braća Bluz” se upisala na listu najvećih dela svetske kinematografije. Glavni glumac Džon Beluši nažalost nije dugo uživao u slavi, umro je nepune dve godine posle snimanja filma, u 32. godini, od predoziranja kokainom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime