Home»Kult»Glasom protiv svih “nevolja”… Evo ko je ustvari bila irska ikona rok alternative Dolores O’Riordan

Glasom protiv svih “nevolja”… Evo ko je ustvari bila irska ikona rok alternative Dolores O’Riordan

5
Shares
Pinterest Google+
The Cranberries/Photo: facebook@TheCranberries
The Cranberries/Photo: [email protected]

Irska pevačica Dolores O’Riordan koja se proslavila kao glavni vokal grupe The Cranberries rođena je na današnji dan 1971. godine.

O’Riordan je preminula u 47. godini, 15. januara 2018. a rezultati njene obdukcije čekali su se nekoliko meseci kako bi se ustanovio pravi uzrok smrti. Na kraju je utvrđeno da je nesrećna pevačica preminula usled davljenja u kadi, a u njenom organizmu nađene su veće količine alkohola.

Ovakav kraj nekoga ko je devedesetih godina prošlog veka “dominirao” svetskom muzičkom scenom bi možda začudio da njena privatna priča nije bila poznata javnosti.

THE CRANBERRIES POD SENKOM “LABUDOVE PESME” DOLORES O’RIORDAN: ŽELELI SMO DA ZAVRŠIMO ONO ŠTO SMO ZAPOČELI…

Rođena u Limeriku 1971. godine, O’Riordan je odgajana u strogoj katoličkoj porodici, a počela je da peva sa svega deset godina, prilikom čestih poseta pabova sa ujakom. Kao tinejdžerka je otišla na audiciju za pevačicu jednog benda, a nešto kasnije je sa postojećim članovima i zvanično oformljena grupa The Cranberries. Na audiciji je pevala svoju kompoziciju pod nazivom “Linger”, a ista pesma je kasnije postala svetski hit i jedna od najprepoznatljivijih pesama ovog benda.

Najveću slavu dostižu protestnom pesmom “Zombie” koja je nosila snažnu anti-ratnu poruku u vreme neslavnih godina Irske istorije. Krajem devedesetih godina, tokom “Nevolja” (The Troubles) ulične eksplozije bile su svakodnevica u Republici Irskoj i Severnoj Irskoj zbog sukoba koji je trajao od sredine veka. Kraj protestantsko-katoličkim “nevoljama” nije se video, a onda se dogodilo ubistvo dvojice dečaka koje je izvršila IRA. Pesma “Zombie” nastala je kao odgovor ovim bezumnim događajima.

Dolores O’Riordan /Photo: facebook
Dolores O’Riordan /Photo: facebook

Osećaj za nepravdu i emotivnost koju je Dolores nosila u sebi kanalisala je kako kroz muziku, tako kroz autodestruktivne radnje. Njen odnos sa alkoholom je godinama bio sumnjiv, a 2013. godine je “glas generacije”, kako su je mnogi zvali, priznala zastrašujući događaj iz svoje prošlosti.

Naime, ona je kao osmogodišnja devojčica postala žrtva višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja od strane osobe iz bliske sredine. Iako nikada nije otkrila o kome je reč, taj traumatični period je ostavio ožiljak koji je godinama kasnije pokušavala da eliminiše na svaki mogući način. Posledica mentalnog i fizičkog maltretiranja bile su i depresija i anoreksija koje je razvila kasnije.

OTKRIVEN UZROK SMRTI PEVAČICE CRANBERRIESA: DOLORES SE OTROVALA ALKOHOLOM

Iako se posvetila oporavku, čini se da nije uspela da se izbori sa svim demonima koji su je progonili. Dolores je izgubila bitku na današnji dan pre dve godine, ali njena muzička zaostavština i prepoznatljiv vocal ostaće zauvek u srcima svih koji su poštovali njen rad.

HL/Izvor: direktno.rs

Previous post

Hladno pivo vs Žurka zombija...

Next post

Snima se dokumentarac o kultnoj metal gitari... a u njemu članovi Metallice, Megadetha, Slayera...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *