Pogledajte TV emisiju zbog koje je za novinarkom Tanjom Vojtehovski raspisana policijska potraga

0
247
Život priča/Photo: TV Prva printscreen
Život priča/Photo: TV Prva printscreen

Za autorkom i voditeljkom emisije “Život priča”, Tatjanom Vojtehovski je raspisana potraga zbog neodazivanja na saslušanje u postupku koji se protiv nje vodi zbog sumnje da je izvršila krivično delo povreda tajnosti podataka. Naime, sporna emisija naslova “Majka na jedan sat” emitovana je 20. oktobra 2016. godine, a u njoj je Vojtehovski otkrila mehanizam oduzimanja dece majkama u ekspresno kratkom roku i dodeljivanja starateljstva bogatim i moćnim očevima.

Gošća sporne emisije bila je Nataša Naletina, žena koja je nakon razvoda osmogodišnjeg braka ostala bez dveju maloletnih ćerki.

Kako se navodi u emisiji, pokušaji dogovora bivših supružnika oko viđanja dece bili su bezuspešni. Natašin bivši suprug stariju ćerku nije vratio majci u dogovoreno vreme, a mlađu je uzeo dok je bila u školi u prirodi, za šta je Nataša saznala čekajući povratak ćerke kući.

U pomenutoj emisiji se dalje navodi da je sud samo mesec dana nakon tužbe Natašinog bivšeg supruga doneo odluku da starateljstvo pripadne ocu bez uvažavanja mišljenja Centra za socijalni rad i bez psihijatrijskog veštačenja majke.

Celu emisiju emitovanu 20.10.2016. možete pogledati u videu:

U saopštenju Trećeg javnog tužilaštva u Beogradu stoji da se vodi krivični postupak protiv osumnjičene i drugih lica, zbog sumnje da je izvršeno krivično delo povreda tajnosti podataka povodom događaja od 20.10.2016. godine, kada je emitovana emisija “Život priča” na Prva TV. S tim u vezi, ukazuju da je osumnjičena Vojtehovski Tatjana upoznata sa krivičnim postupkom koji se vodi pred ovim organom. Najpre, osumnjičena je po stavljenom zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja pristupila u Policijsku stanicu Zemun, dala izjavu u formi službene beleške o obaveštenju primljenom od građana dana 24. novembra 2016. godine, te tom prilikom navela da joj je potrebno dodatno vreme da ponovo pogleda emisiju i da se iz redakcije u pisanoj formi izjasni. Uz službenu belešku policije dostavljena je pisana izjava o događaju potpisana od strane osumnjičene.

Tatjana Vojtehovski/Photo: TV Prva printscreen
Tatjana Vojtehovski/Photo: TV Prva printscreen

Kako se dalje navodi, tužilaštvo je u više navrata pokušalo da stupi u kontakt sa poznatom voditeljkom emisije “Život priča”.

“Radi saslušanja osumnjičene u tužilaštvu poslat je poziv na adresu TV Prva za dan 19.novembar 2019.godine, dok je tužilaštvo dopisom TV Prva obavešteno da je poziv lično uručen Tatjani Vojtehovski, što proizlazi iz vraćene dostavnice koja je potpisana od tog lica. Iznova je upućen poziv preko TV Prva TV za 20.01.2020.godine, jer se osumnjičena nije odazivala. Nadalje se osumnjičena poziva putem Policijske stanice Zemun, iz čijeg izveštaja od 04.03.2020.godine proizlazi da osumnjičena nije zaposlena na TV Prva. Tužilaštvo putem policije pribavlja adresu prebivališta osumnjičene, te upućuje poziv za dan 10.07.2020.godine, u koji termin ista nije pristupila”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Nakon toga, upućen je poziv putem Policijske stanice Vračar za dan 03.08.2020.godine, u izveštaju policije se navodi da je sa istom obavljen telefonski razgovor preko upravnice zgrade na adresi prebivališta, te je osumnjičena ukazala da se nalazi van Beograda, da koristi odmor,  tom prilikom je upoznata sa zakazanim terminom i razlogom pozivanja u tuzilastvo”.

U saopštenju se navodi i da je iz tog razloga izdata naredba za privođenje osumnjičene na saslušanje, kao i da se raspiše potraga za Vojtehovskom.

“Dana 03.08.2020.godine izdata je naredba za dovođenje okrivljene za dan 17. avgust ove godine, iz izveštaja Policijske stanice Vračar proizlazi da je zbog nemogućnosti dolaska osumnjičene upoznat branilac, koji je pristupio u zakazani termin, opravdao izostanak, te je odloženo saslušanje za 02. septembar 2020. godine. Kako ni u taj dan osumnjičena nije pristupila, dat je nalog policiji da se raspise potraga za tim licem, s obzirom da izbegava da se odazove na pozive tužilaštva, što dovodi do odugovlačenja postupka i nastupanja zastarelosti za dalje vođenje krivičnog postupka”, dodaju iz Trećeg tužilaštva.

Tatjana Vojtehovski/Photo: YouTube printscreen
Tatjana Vojtehovski/Photo: YouTube printscreen

Shodno navedenom, tužilaštvo je preduzelo sve potrebne zakonske radnje kako bi se obezbedilo prisustvo osumnjičene u predistražnom postupku.

Podsetimo, u pomenutoj emisiji, koja je sporna, otkriveni su detalji sprege između sudije Lidije Alagić, istih veštaka i istog advokata suprotne strane, koji su se ponavljali u nekoliko različitih slučajeva, kod nekoliko majki koje su ostajale bez dece, od kojih je najpoznatiji slučaj oduzimanja dece Mariji Mali, od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Vojtehovski je ranije rekla da je tek nedavno saznala da je protiv nje podignuta optužnica zbog emisije “Život priča”, u kojoj je otkrila mehanizam oduzimanja dece majkama u ekspresno kratkom roku i dodeljivanja starateljstva bogatim i moćnim očevima.

Emisija “Život priča” emitovala se na TV Prva u periodu od 2015. do 2019. godine, kada je skinuta sa programa.

HL/Izvor: nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime