Home»Kultura»Petar Mošić dobitnik nagrade “Momo Kapor” za likovnu umetnost

Petar Mošić dobitnik nagrade “Momo Kapor” za likovnu umetnost

5
Shares
Pinterest Google+

Ovogodišnja jubilarna nagrada “Momo Kapor” za likovnu umetnost pripala je akademskom slikaru Petru Mošiću iz Beograda.

Zadužbina “Momo Kapor”, na desetogodišnjicu smrti našeg slavnog pisca i slikara, dodeljuje nagradu za ostvarenja u likovnoj umetnosti. Mladi slikar Petar Mošić je dobitnik nagrade za 2019. godinu, koja se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice, česte teme na slikama Mome Kapora, kao i novčanog iznosa od dve hiljade evra koju je obezbedilo Javno preduzeće “Pošta Srbije” kao generalni sponzor nagrade.

Žiri u sastavu Dejan Đorić, istoričar umetnosti (predsednik), Dragan J. Danilov, likovni kritičar i vajarka Lana Vasiljević, doneo je odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade “mladi umetnik koji slika u duhu starih majstora”. Žiri je u obrazloženju istakao da slike Petra Mošića “predstavljaju potpuno novi izraz unutar srpske figuracije, na studiozno rađenim slikama u duhu sinteze kritičkog realizma i metafizičkih svojstava slikarstva”.

Momo Kapor/Photo: YouTube printscreen
Momo Kapor/Photo: YouTube printscreen

– Posebno mi je drago što je po prvi put nagrađen mladi slikar i Zadužbina će težiti da to bude uobičajena praksa, jer kod nas ne postoje nagrade koje posebno ističu rad mladih likovnih stvaraoca. Sigurna sam da je Momo uzor mnogim mladim umetnicima i zato je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju i imaju mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat. Petar Mošić je sigurno najistaknutiji i najbolji slikar u mlađoj generaciji i nadam se da će mu ova nagrada dati još veći podstrek i pomoći u daljem radu – rekla je Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine “Momo Kapor” i dodala da izuzetno ceni podršku JP “Pošta Srbije”, koja će umetnicima dodeljivati novčanu nagradu dokle god Zadužbina postoji.

– Nažalost malo je kompanija koje su spremne da podrže književnike i slikare, a JP “Pošta Srbije” to čini već dugi niz godina i time nesebično doprinosi razvoju srpske umetnosti.

Akademski slikar Petar Mošić (1981.) je doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof Anđelke Bojović. Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, a njegovi murali krase nekoliko javnih beogradskih zgrada. Izgradio je osobeni stil koji je već prepoznatljiv i publici i kritici.

Održao je 15 samostalnih, a učestvovao je i na preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, ali i u međunarodnim projektima i rezidencijama, poput Glo’Art fondacije u Belgiji, koja ga je 2019. godine proglasila za jednog od najuspešnijih mladih umetnika koji je gostovao na ovoj prestižnoj međunarodnoj rezidenciji.

Previous post

Da ne poveruješ... Posle 9 meseci stigao drugi trejler za novog Bonda

Next post

Bitka na Mostri... Direktori filmskih festivala objavili rat Netflixu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *