Pablo Pikaso je naslikao plakat za “Bitku na Neretvi” po neverovatnoj ceni… Evo šta je tražio legendarni slikar

0
392
Oglasi
Pablo Pikaso/ Photo: Facebook @PicassoP
Pablo Pikaso/ Photo: Facebook @PicassoP

Najimpresivniji plakat u istoriji domaćeg filma prema mnogim procenama je imalo ostvarenje “Bitka na Neretvi”, premijerno prikazano 1969. godine. Film Veljka Bulajlića je najskuplje ostvarenje snimljeno u SFRJ. Sasvim je doličilo da dugoočekivani film plakat napravi jedan od najpoznatijih slikara XX veka – Pablo Pikaso.

Zanimljivo je da je Pikaso u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan je bio za legendarni Bunjuelov film “Andaluzijski pas”, a 40 godina kasnije za “Bitku na Neretvi”. Plakat za film je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso.

KAD VI NISTE HTELI, IMA KO JESTE… ITALIJANKA ZA 100 EVRA DOBILA PIKASOVU SLIKU VREDNU MILION

Kako je uopšte došlo do toga?

“Skoplje 63” je dokumentarni film Veljka Bulajića koji je 1964. dobio nagrade Gran pri i Zlatna nimfa, kao i nagradu kritike na festivalu u Monte Karlu. Tadašnji predsednik žirija Marel Ašard je kopiju filma pokazao svom bliskom prijatelju, kod koga je odseo tokom festivala – Pikasu. Slikara je film oduševio, pa je čak i na zatvaranju festivala Bulajiću lično čestitao.

Imajući ovaj susret na umu Bulajić je nekoliko godina kasnije zamolio Pikasa, preko njegovog agenta, da napravi plakat za film “Bitka na Neretvi”.

ANTONIO BANDERAS: MORAO SAM DA UBIJEM SEBE DA BIH POSTAO PIKASO

Pikaso je prvo insistirao da pogleda film, i pažljivo je proučio. Pristao je da naslika delo, ali pod jednim uslovom – želeo je da dobije dozbolu da ceo plakat bude crvene boje.

Bitka na Neretvi, plakat
Bitka na Neretvi, plakat

Međutim, producenti i javnost su se uspaničili, nisu znali da li će moći da skupe novac kako bi platili delo velikog Pabla Pikasa. Međutim, Pikaso nije želeo novac, samo je tražio da mu se pošalje 12 boca najboljeg vina iz Jugoslavije. Na plakatu koristi deo svoje slike “Otmica Sabinjanki”.

Jedan primerak plakata se nalazi u muzeju Jugoslovenske kinoteke.

HL/Izvor: objektiv.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime